Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht Faunafonds

Het Faunafonds geeft nadere invulling aan het begrip adequaat gebruik

Het Faunafonds verleent onder voorwaarden tegemoetkomingen aan agrariërs en andere grondgebruikers, indien zij bedrijfsmatige schade lijden door beschermde inheemse diersoorten. Eén van de voorwaarden is dat de grondgebruiker uiterlijk op de dag van de constatering van de schade een ontheffing/ machtiging voor het ter ondersteuning van de verjaging doden van enkele van de schadeveroorzakende diersoort(en) op grond van artikel 68 van de Flora- en faunawet heeft aangevraagd en daar adequaat gebruik van heeft gemaakt.

Het bestuur heeft besloten nadere invulling te geven aan het begrip adequaat gebruik. Hiervoor is aansluiting gezocht bij het beleidskader faunabeheer voor overwinterende ganzen en smienten.

Adequaat gebruik houdt volgens het bestuur van het Faunafonds in dat gedurende de periode dat de schade is geconstateerd er minstens 2 tot 3 maal per week gebruik gemaakt moet zijn van de ontheffing/machtiging. Indien de schade zich voortzet, dient er gedurende de periode dat de schade zich voortzet eveneens minstens 2 tot 3 maal per week gebruik gemaakt te worden van de ontheffing/machtiging.

Om aan te tonen dat er adequaat gebruik gemaakt is van de ontheffing/ machtiging zal het Faunafonds alleen nog kopieën van de rapportageformulieren, die aan de provincie/ FBE zijn gestuurd, accepteren om zo de controleerbaarheid te verbeteren. Op deze formulieren dienen concreet alle verjaag- en bestrijdingsacties te zijn vermeld. Bij het gebruik maken van de ontheffing/machtiging gaat het bestuur ervan uit dat dit gericht is op aan verjaging ondersteunend afschot, waarbij de actie erop gericht moet zijn om enkele van de schadeveroorzakende dieren te doden.

Het Faunafonds zal de correspondentie aanpassen aan deze nadere invulling van het begrip adequaat gebruik.




RVD Mediafeed