Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht Faunafonds

Digitaal schade melden bij het Faunafonds

Het Faunafonds heeft het verzoekschrift tegemoetkoming faunaschade gedigitaliseerd. De agrariër die schade heeft geleden door beschermde inheemse diersoorten, kan met ingang van 1 maart 2011 het verzoekschrift via een applicatie online invullen en versturen. Daarnaast kan op het persoonlijke account van de agrariër eenvoudige statusinformatie over het digitaal ingediende verzoekschrift worden bijgehouden. De applicatie is bereikbaar via de website van het Faunafonds (www.faunafonds.nl).

Het Faunafonds is de instantie die onder meer is belast met het uitkeren van tegemoetkomingen in schade, aangericht door beschermde inheemse diersoorten. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, dient eerst een 'Verzoekschrift tegemoetkoming Faunaschade' ingevuld te worden. Dit diende altijd via het papieren verzoekschrift te gebeuren, dat geheel ingevuld en voorzien van een topografische kaart met de schadelocatie, per post naar het Faunafonds verstuurd moest worden. Met het ontwikkelen van de applicatie heeft het Faunafonds dit proces gedigitaliseerd, waardoor het vanaf morgen ook mogelijk is via internet een verzoekschrift in te dienen.

Om van de applicatie gebruik te kunnen maken dient de agrariër in te loggen op zijn persoonlijk account. Dit kan worden geactiveerd na het invoeren van een inlognaam en een wachtwoord. Via het account krijgt de agrariër toegang tot zijn onderdeel van de applicatie. Hier kunnen nieuwe verzoekschriften worden ingevuld, waarbij middels een GIS-module ook de schadepercelen op kaart kunnen worden aangegeven. Ook kan de agrariër hier eenvoudig inzage krijgen in zijn eerder ingevulde verzoekschriften en de status daarvan.

Agrariërs, die de afgelopen drie jaren een verzoekschrift hebben ingediend, ontvangen van het Faunafonds deze week een brief met daarin de persoonlijke accountgegevens bestaande uit een inlognaam en wachtwoord. Grondgebruikers die deze brief niet hebben ontvangen dienen zich eerst te registreren, waarna, na goedkeuring door het Faunafonds, de inloggegevens per mail worden toegestuurd.