Provincie Noord-Holland

Provincie start verkenning rondom openbaar vervoerknooppunten

28 februari 2011 -

De Provincie Noord-Holland maakt zich sterk voor verdichting rondom openbaar vervoersknooppunten. De vitaliteit van dorpen en steden wordt hiermee versterkt.

Verdichting helpt enerzijds om optimaal gebruik te maken van de binnenstedelijke mogelijkheden voor woningbouw én het benutten van het openbaar vervoer. Anderzijds kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het openhouden van waardevolle landschappen van Noord-Holland.

Het project `Verdichting rond Openbaar Vervoer-knooppunten' valt onder het uitvoeringsprogramma van de Provinciale Structuurvisie Noord-Holland 2040.
Om beter inzicht te krijgen in de ontwikkelingsmogelijkheden rond OV-knooppunten en te komen tot een nadere prioritering van de knooppunten heeft de provincie een onderzoeksprogramma opgesteld. Het eerste deel, een analyse van alle knooppunten in Noord-Holland, is gereed. Hierover is een rapport verschenen.

Rapport `Kansen voor ruimtelijke ontwikkelingen rond ov-knooppunten in Noord-Holland'
Het rapport is een verkenning van de bereikbaarheid van en het ruimtegebruik rondom openbaar vervoerknooppunten. Daarnaast geeft het een eerste inzicht in de kansen op spoorcorridorniveau, zowel geredeneerd vanuit de bereikbaarheid als vanuit de mogelijkheden voor de programmatische invulling rond een knooppunt. De komende periode gaat de provincie uitwerking geven aan de conclusies in het rapport. Vervolgens is het doel om ontwikkelingsstrategieën uit te werken. Op basis daarvan wil de provincie komen tot een uitvoeringsprogramma met prioritering en het stimuleren van de ontwikkeling van de eerste kansrijke knooppunten.

Hieronder vindt u een download van het rapport.
* Rapport `Kansen voor ruimtelijke ontwikkelingen rond ov-knooppunten in Noord-Holland' (pdf - 31,25 mb)


---

Zie het origineel