Rode Kruis Vlaanderen

Afspraak 2015 - Strategische keuzes om de meest kwetsbare mensen te helpen

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert met âAfspraak 2015â zijn nieuw strategische plan dat de activiteiten, de focus en de aanpak in de komende vijf jaren bepaalt. Dit vijfjarenproject bouwt verder op de successen van Strategie 2010 en bestaat uit 8 krachtlijnen, waarop concrete doelstellingen en projecten werden geënt. Met Afspraak 2015 zal Rode Kruis-Vlaanderen zijn activiteiten nog beter kunnen afstemmen op behoeften van de meest kwetsbaren in onze maatschappij.

Strategische denkoefening
In 2009 startte Rode Kruis-Vlaanderen een strategische denkoefening. Dit breed onderzoek naar tendensen in de samenleving â door vrijwilligers, medewerkers en externe specialisten â resulteerde in een maatschappelijke analyse, die de aanzet vormde voor nieuwe doelstellingen. âAfspraak 2015â werd op die manier geboren: een ambitieus, maar ook realistisch en meetbaar actieplan, dat het antwoord biedt op ondermeer volgende vragen:

⢠Op welke manier zal het Rode Kruis zich verder inzetten voor kwetsbaren in de samenleving?
⢠Waarop zal nadruk worden gelegd inzake hulpverlening in binnen- en buitenland?
⢠Met welke middelen zal het Rode Kruis de kwaliteit van het bloed blijven garanderen?
⢠Hoe zal het Rode Kruis ervoor zorgen dat mensen ook zichzelf beter kunnen behelpen?

Samenwerking en Evidence-based werken
âDe doelstellingen van âAfspraak 2015â zijn samengebracht in acht krachtlijnenâ, legt Philippe Vandekerckhove , Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen uit. âTwee principes vormen de rode draad doorheen al deze krachtlijnen: samenwerking en evidence-based werken. Om onze missie te realiseren, is een goede samenwerking met externe organisaties onmisbaar. We zullen ook de synergie versterken tussen de verschillende diensten van onze eigen organisatie. Daarnaast streeft het Rode Kruis naar een wetenschappelijke onderbouwing van zijn werking. Die evidence-based manier van werken verzekert een kwaliteitsvolle hulpverlening en de meest doeltreffende besteding van onze middelen.â

De acht krachtlijnen van Afspraak 2015 zijn :


1. Stimulans voor zelfredzaamheid
Het Rode Kruis zal zoveel mogelijk mensen eerste hulp leren. Maar daar stopt het niet. Ook met andere initiatieven wil Rode Kruis-Vlaanderen de zelfredzaamheid van de bevolking verhogen: meer opleidingen voor leerkrachten en docenten, nieuwe initiatieven voor nieuwe doelgroepen, de zelfredzaamheid van de bevolking vergroten, etc.


2. Paraat bij rampen
Onze ambitie: nog beter hulp bieden bij een ramp, door sneller de plaatselijke Rode Kruisafdelingen in te zetten of beter samen te werken met externe partijen. Hiervoor zal Rode Kruis-Vlaanderen de Snelle Interventie Teams (SIT) verder uitbouwen, de Licht Logistieke Ondersteuning opzetten en de Dringende Sociale Interventie (DSI) lokaal uitbouwen.


3. Uitmuntend in bloedvoorziening
Kwaliteit staat centraal om patiënten voldoende en veilige bloedproducten toe te dienen. En natuurlijk ook om ziekenhuizen een optimale dienstverlening te garanderen.


4. Zorg voor kwetsbaren
Nog meer kwetsbare mensen de steun geven die ze nodig hebben, door bestaande projecten uit te breiden, nieuwe doelgroepen te helpen, een eigen Zorghotel te bouwen, de begeleiding en opvang van asielzoekers te verbeteren en de Tracing-activiteiten te optimaliseren.


5. Inspirerend voor vrijwilligers
14.000 deskundige en gemotiveerde vrijwilligers vormen onze ruggengraat. Met Afspraak 2015 willen we nieuwe vrijwilligers rekruteren, begeleiden en vormen.


6. Samenwerken voor meer impact
Ons doel? Nog meer samenwerken met verenigingen, scholen, vormingscentra, ziekenhuizen enz. Maar ook met andere Rode Kruisverenigingen en de overheid.


7. Performant en kwaliteitsbewust
Aandachtspunten voor Afspraak 2015 zijn onder meer de creatie van aangepaste juridische structuren en verdere standaardisatie van de interne werking.


8. Visibel met een sterk profiel
Onze expertise vaker gebruiken om onze stem te laten horen in het maatschappelijk debat. Dat is de inzet van het nieuwe plan.

Achtergrond
Begin 2006 lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen Strategie 2010. âDat vijfjarenplan betekende een mijlpaal voor onze organisatieâ, legt Philippe Vandekerckhove, Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen uit. âHet bundelde namelijk voor het eerst onze goede voornemens in doelstellingen en projecten, die sindsdien de leidraad vormden voor onze werking. Vijf jaar lang werkten vrijwilligers en personeelsleden op een professionele manier samen aan de nieuw ingeslagen richting. Hierdoor kon Rode Kruis-Vlaanderen steeds meer evolueren naar een meer professionele, efficiënte en kwaliteitsbewuste organisatie.â

Resultaten
Meer informatie over de resultaten van Rode Kruis-Vlaanderen tot en met 2010 kan u terug vinden op de website:
http://www.afspraak2015.rodekruis.be/. U kan er eveneens het volledige strategische plan âAfspraak 2015â downloaden en alle voorgestelde doelstellingen en projecten raadplegen.

Mechelen, 24 februari 2011

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20

Partner: