Nederlandsch Octrooibureau



* Pers

Amsterdamse twisten over City Spa

Minder dan vijf minuten heb je nodig om in Amsterdam van de Ferdinand Bolstraat naar de Sarphatistraat te reizen. In de Ferdinand Bolstraat zit in het Okura hotel een schoonheidscentrum met als naam CitySpa en in de Sarphatistraat heeft beautycentrum De Zwaluwhoeve onlangs een stadsvestiging geopend onder de naam CitySpa. Het schoonheidscentrum maakte de gang naar de rechter om De Zwaluwhoeve te dwingen een andere naam te kiezen.

Volgens het Hof is City Spa (nog) niet beschrijvend en bezit (nog) voldoende onderscheidend vermogen om voor bescherming op basis van de Handelsnaamwet in aanmerking te komen. De Zwaluwhoeve is volgens het Hof daarom 'weliswaar gerechtigd een handelsnaam te voeren waarvan City Spa een onderdeel is, maar dient deze handelsnaam zo te formuleren dat voldoende afstand wordt genomen van de oudere handelsnaam'. Met andere woorden: De Zwaluwhoeve mag de naam City Spa wel gebruiken maar enkel wanneer de handelsnaam door toevoeging van andere elementen als geheel voldoende afstand neemt van de eerdere handelsnaam.

Wanneer wij nu naar hun website gaan lijkt De Zwaluwhoeve er nu voor gekozen te hebben om de handelsnaam AMSTERDAM CITY SPA SARPHATISTRAAT te gaan gebruiken.

Zie: Gerechtshof Amsterdam, 23 november 2010, zaaknr. 200.076.300/01, Urban Lifestyle Nederland B.V. c.s. (De Zwaluwhoeve) tegen D. h.o.d.n. City Spa.

Auteur: Erik Stegeman

stegeman@octrooibureau.nl