Gemeente Heeze-Leende


Tentoonstelling Jan Oud in het gemeentehuis van Heeze-Leende

Vanaf 24 februari t/m 22 juni 2011 stelt Jan Oud (1939) zijn schilderijen tentoon in het gemeentehuis van Heeze-Leende. De expositie is elke woensdag 10.30 uur gratis te bezichtigen o.l.v. de exposant, en verder op afspraak.

Na een periode, waarin hij zijn geschikte manier van schilderen zocht, heeft hij gekozen voor een zeer kleurrijk palet en een expressieve manier van schilderen.
Zijn onderwerpen vindt Jan vooral in Zuid-Frankrijk. Hij verbeeldt op een heel eigen manier de sfeer van de dorpjes en het omringende land.

Wie is Jan Oud ?
Jan heeft zijn loopbaan gehad in de textieldrukkerij, is nu gepensioneerd. Bij de Vlisco in Helmond, Ghana en Ivoorkust heeft hij zijn kunstzinnige vaardigheid ontwikkeld. De stap naar de schilderkunst lijkt dan niet meer zo groot. Toch noemt hij zichzelf `autodidact beeldend kunstenaar'.

Zijn passie voor kunst is pas echt ontstaan na zijn ontmoeting in 1960 met de kunstenaars Dirk Oudes (1895-1969) en zijn zoon Jaap (1926-1998).
In zijn schilderijen past hij zoveel mogelijk heldere en krachtige kleuren toe. "Dit kan ik niet laten. Het geeft mij een blij gevoel". De oorzaak hiervan ligt, denkt hij, in zijn voorliefde voor het mediterrane landschap, waar hij intens van kan genieten. Hij proeft de warmte van dit zonnige oord en de smaak van stokbrood, een wijntje, en.... .. , alleen al bij het zien van de schilderijen. Hebt u dat ook? Dat "genieten" probeert hij in zijn schilderijen vast te leggen, voor zichzelf en anderen. Ook bij een winterlandschap ontkomt hij er niet aan om dat kleurrijk weer te geven.
Wilt u meer weten over de exposant, kijk dan op www.janoud.exto.nl; wilt u meer weten over de expositie of wilt u zelf eens exposeren, kijk dan op www.kunstkringeymerick.nl, want ook dit is weer een expositie van Kunstkring Eymerick.