Gemeente Brummen


Rol gemeente bij digitale diensten

(Oorspronkelijke publicatie datum: 27-02-2011)

In onze gemeente zijn op dit moment diverse aanbieders van digitale diensten actief. De gemeente ontvangt als gevolg daarvan regelmatig vragen hierover. In dit artikel maken we duidelijk wat de gemeenterol hierin is.

De gemeente Brummen heeft géén (regie)rol bij de aanleg van digitale diensten zoals (glasvezel)kabel. Alle netwerken zijn in handen van private bedrijven zoals KPN, UPC en energiebedrijven. De overheid, dus ook de gemeente, speelt hierbij geen rol. Het is aan aanbieders van dergelijke diensten om te bepalen of en op welke wijze zij digitale diensten in onze gemeente willen aanbieden. De aanleg van een glasvezelnetwerk valt daar ook onder. De gemeente kiest ook geen partij voor één of meerdere aanbieders. Daarnaast is het niet aan de gemeente om zich uit te spreken over het gebied waar de aanbieders de diensten willen gaan realiseren.

Wel is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om een vergunning te verlenen voor de aanleg van kabels en leidingen. Dit toetst de gemeente uiteraard aan het beleid dat hiervoor is vastgesteld. Uiteraard hoopt de gemeente dat de aanbieders hun diensten aan zoveel mogelijk inwoners uit onze gemeente willen aanbieden. Het is vanzelfsprekend een eigen verantwoordelijkheid van een inwoner of en met welke aanbieder hij of zij in zee gaat.