Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Haagse hoge ambtenaar ervaart praktijk recreatieondernemer

Secretaris-generaal Buijink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) ervoer op maandag 28 februari wat de problemen en kansen zijn voor jonge enthousiaste recreatieondernemers. Daarbij kwam uiteraard de rol die de overheid hierin kan spelen ter sprake.
Een delegatie van het ministerie bezocht vroeg in de morgen jachthaven Het Anker van eigenaar Jasper Blom die opereert dichtbij een Natura2000 gebied. Het uiteindelijke effect is van deze wetgeving is nog moeilijk in te schatten maar hij waarschuwde wel voor een âangstigeâ overheid. Alleen al bij het horen van Natura2000 worden er aan de ondernemer extra eisen gesteld. Tijdens een boottocht door zijn jachthaven gaf Jasper aan dat de natuur ook voor hem als ondernemer belangrijk is. Het is dus belangrijk dat er een eerlijke balans ontstaat tussen ecologie en economie.
Hierna ging het gezelschap op weg naar vakantiepark de Boskant van Ernst Jonkers, een innovatieve ondernemer die regionale samenwerking hoog in het vaandel heeft. Om aan de toekomstige vraag uit de markt te voldoen wil hij al 10 jaar uitbreiden, maar door een stapeling van procedures lukt dit niet. De delegatie van het ministerie dacht mee over oplossingen die de ondernemer kunnen helpen. Hierna fietste men een rondje over het terrein waarbij Ernst zijn plannen toelichtte. Hij denkt in april van dit jaar eindelijk aan de slag te gaan. RECRON organiseert deze werkbezoeken om de Haagse plannenmakers te verbinden met de dagelijkse realiteit in de recreatiesector. De plannen van de overheid lossen dan ook echt problemen op in plaats van dat ze deze creëren, zodat recreatieondernemers kunnen ondernemen.

28 februari 2011