Raad van State


maandag 28 februari 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Son en Breugel van het bestemmingsplan 'Bosgebied west, reparatieherziening Golfbaan'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een 9-holes golfbaan, een driving-range, een putting green en een clubhuis. Het gebied waar de golfbaan moet komen, ligt ten zuidwesten van Son en Breugel, ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten westen van de A50. In een uitspraak van november 2008 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200604926/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Tegen dit goedkeuringsbesluit komen de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en een inwoner uit Son en Breugel in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij voeren aan dat niet aan de luchtkwaliteitseisen kan worden voldaan vanwege de ligging van de golfbaan in de buurt van de A50. Verder hebben zij hun bedenkingen bij de rekenmethode en de verkeersgegevens die zijn gebruikt bij het luchtkwaliteitsonderzoek. Ook vrezen zij geurhinder op de golfbaan en bij het clubhuis als gevolg van het destructiebedrijf Rendac B.V. Ten slotte zou de golfbaan de natuurwaarden van het gebied aantasten. (zaaknummer 200906017/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Blaricum van het bestemmingsplan 'Villagebieden'. Het plan heeft betrekking op de villa's die ten westen van Blaricum staan. Met het plan worden vier oude bestemmingsplannen vervangen. Een groot aantal inwoners en de Stichting Karakteristiek Blaricum en de Stichting Verdediging karakter woonomgeving Schapendrift komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van de ontwikkelingen die in het gebied wordt mogelijk gemaakt, is de bouw van een appartementencomplex voor senioren aan de Naarderweg. De Stichting Karakteristiek Blaricum en een aantal omwonenden vinden het complex te massaal. Daarnaast zijn de omwonenden bang dat hun woongenot in het geding is. NL Development B.V., dat het complex ontwikkelt, komt juist in beroep omdat de bouwmogelijkheden zouden zijn beperkt ten opzichte van het eerdere ontwerpplan. De Stichting Verdediging karakter woonomgeving Schapendrift is het niet eens met de bestemming voor het restaurant 'Rust Wat' aan de Schapendrift. Volgens haar worden met het plan illegale uitbreidingen van het restaurant gelegaliseerd. De eigenaar en exploitant van het restaurant willen 'Rust Wat' juist graag uitbreiden, maar het plan lijkt dat niet mogelijk te maken. De overige bezwaarmakers zijn het vooral niet eens met de bestemming of de bouwmogelijkheden voor hun perceel. (zaaknummer 200905904/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Van Gansewinkel Nederland voor een afvalsorteerbedrijf aan de Lageweg in Katwijk. Het bedrijf slaat bouw- en sloopafval, grof huishoudelijk afval en bitumineuze afvalmengsels op en over. In een uitspraak van december 2009 heeft de Raad van State een eerdere milieuvergunning van het provinciebestuur vernietigd, omdat het akoestische onderzoek niet volledig was. Die uitspraak met zaaknummer 200809438/1 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur in maart 2010 een nieuwe milieuvergunning verleend. Twee omwonenden komen ook tegen de nieuwe milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn vooral bang voor geluidsoverlast van het bedrijf en betwijfelen of het akoestische onderzoek wel uitgaat van de juiste uitgangspunten. Zo zou zijn uitgegaan van een te lage geluidbelasting binnen het bedrijf, omdat geen rekening zou zijn gehouden met de nagalm. Ook voor de vrachtwagens zou zijn uitgegaan van te positieve geluidbelastingen. De omwonenden voeren ten slotte aan dat zij geluidsoverlast vrezen van het optrekken van lege containers, omdat die dan als klankkast fungeren. (zaaknummer 201003842/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de toenmalige minister van Economische Zaken om informatie openbaar te maken die betrekking heeft op het toezicht op de Telecommunicatiewet en het optreden van de overheid en de OPTA in het bijzonder. Een man uit Oegstgeest had de minister op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om de informatie gevraagd. De minister voert aan dat het verzoek te algemeen omschreven is waardoor niet duidelijk is op welke documenten het betrekking heeft. De minister heeft de man daarom tevergeefs meerdere keren gevraagd om duidelijker aan te geven welke documenten hij wil inzien. De man vindt dat de minister hem niet voldoende tegemoet is gekomen en komt daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juli 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201008270/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de toenmalige minister van Justitie om informatie van de rijksrecherche openbaar te maken. Twee ex-rechercheurs en voormalige leden van het zogenoemde Tol-team hadden de minster op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gevraagd alle informatie openbaar te maken die is gebruikt voor het rapport over het functioneren van het Tolteam in het strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Volgens hen zou daaruit blijken dat er gesjoemeld is met het bewijsmateriaal en dat het onderzoek naar de ramp niet goed is uitgevoerd. De minister heeft geweigerd de gevraagde informatie te geven, vanwege het belang van vertrouwelijkheid bij dit soort onderzoeken. De minister is onder meer bang dat politiemedewerkers in het vervolg niet meer willen meewerken aan onderzoeken, als zij niet de garantie krijgen dat hun verklaringen geheim blijven. De rechtbank in Almelo oordeelde in oktober 2010 dat de minister niet op die grond mag weigeren de verklaringen openbaar te maken. De rechtbank deed dit naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van januari 2009. In die uitspraak met zaaknummer 200803121/1 oordeelde de Raad van State dat de rechtbank had moeten ingaan op een deel van het verzoek van de mannen. Daarom wees de Raad van State de zaak terug naar de rechtbank. De minister is het niet eens met de nieuwe uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010133/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.