Ingezonden persbericht


KENNIS-EXPORTEURS MASSAAL OP PAD
600 Buitenlandse luchthavens dragen Nederlands stempel

SCHIPHOL-RIJK, 28 februari 2011 - De export van Nederlandse kennis is snel aan het toenemen. Uit de verwachte groeicijfers van zakenreizen valt af te leiden dat in die sector weer beduidend meer over de wereld wordt gereisd. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van ATPI, één van de top drie zakenreisorganisaties in ons land, gepubliceerd in de nieuwste uitgave van haar magazine Grenzeloos. Een voorbeeld: zo'n 600 buitenlandse luchthavens blijken ergens een stempel van Nederlandse concerns te dragen.

Vijftien jaar nadat het doek viel voor Fokker als bouwer van Nederlandse verkeersvliegtuigen, ging Grenzeloos op zoek naar actuele Nederlandse invloeden in de internationale luchtvaart. Momenteel leveren zo'n negentig gespecialiseerde bedrijven in Nederland producten en diensten aan de internationale vliegtuigproducenten. Zo bestaat de romp van de superjumbo A380 voor een groot deel uit het lichte, maar toch supersterke materiaal GLARE, ontwikkeld aan de Technische Universiteit van Delft en geproduceerd door Fokker-opvolger Stork.

NACO, de Nederlandse consultant bij de bouw van luchthavens werd onlangs nog ingeschakeld om in Saoedi-Arabië meer interactie te creëren tussen de stad Riyadh en het King Khaled International Airport als zakelijke locatie. Eerder ontwierp Tebodin al terminals in Polen en Oekraïne. Arcadis was actief op de luchthavens van Charleroi, Frankfurt en Los Angeles.

Opvallend veel bedrijven en instellingen in ons land blijken zich te specialiseren in de ontwikkeling van duurzame producten. Nederland zoekt zo zijn eigen duurzaamheids-niche op het internationale speelveld, aldus een conclusie van het ATPI-onderzoek. Als voorbeeld van die 'nieuwe' specialisatie van ons land wordt KLM genoemd. Al vijf jaar lang neemt onze nationale trots de toppositie op de wereldwijde Dow Jones Sustainability Index in.


- EINDE -

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht