Virussen computerprobleem nr 1 in 2011


Amsterdam, 20110228 -- In de eerste twee maanden van 2011 waren computervirussen en spyware de grootste probleemveroorzakers bij computergebruikers. Dit blijkt uit ervaringscijfers van DigiProfs Computersupport, een landelijk werkende organisatie met 150 IT-ers die dagelijks computerproblemen bij consumenten en bedrijven in geheel Nederland oplost. In de top drie stonden verder: internetstoringen en problemen met een draadloos netwerk.

Het is voor het eerst dat virussen en spyware, ook wel genoemd Malware, de grootste aanleiding vormden om computerhulp van DigiProfs in te schakelen. Roger Gösele, directeur van DigiProfs is niet verbaasd: “We zagen dit al geruime tijd aankomen. Sinds 2006 groeit het aantal virussen jaarlijks exponentieel. In de laatste 18 maanden zijn meer nieuwe virussen verschenen dan in alle voorgaande jaren samen. Een zorgelijke ontwikkeling.”

Het beeld bestaat nog steeds dat malware gericht is op verstoring van onze computers en netwerken. Dat is niet (meer) het geval. Cybercriminelen hebben er juist belang bij dat onze computers blijven functioneren: een onderbreking is namelijk tevens een onderbreking van hun criminele activiteiten. Virussen en spyware hebben tot gevolg dat uw computer persoonlijke data, zoals ingevoerde pincodes en credit cardnummers, doorzendt aan criminele organisaties. Dit gebeurt zonder dat de gebruiker dit door heeft. Een goede virusscanner is daarom nu belangrijker dan ooit.

Het gebruik van virusscanners is weliswaar de laatste jaren toegenomen, maar nog steeds is 13% van alle computergebruikers onbeschermd. De helft van de gebruikers van een virusscanner, kiest voor een gratis oplossing. Dit is veelal slechts een beperkt product, alleen bedoeld als marketinginstrument om potentiële gebruikers kennis te laten maken. Het is beter dan helemaal geen bescherming, maar is feitelijk ongeschikt als volledige bescherming van de pc. Ook hier geldt: alle waar naar zijn geld.  

Bovenstaande cijfers zijn het resultaat van een diagnose die in de afgelopen zes maanden uitgevoerd is op 8.000 verschillende computers. Hiervoor is een uniek product ingezet dat ScanCircle in samenwerking met DigiProfs heeft ontwikkeld. Met deze scan worden technische eigenschappen van een computer geanalyseerd, gecontroleerd en worden fouten en afwijkingen gemeld. Aan de hand van de uitkomst van de ScanCircle kan DigiProfs nog sneller en accurater een diagnose stellen voor de klant.

Naar verwachting zal het aantal virussen ook in 2011 weer exponentieel groeien. Roger Gösele adviseert iedereen een goede virusscanner te kopen en regelmatig te controleren of de updates correct worden uitgevoerd. Voorkomen is beter dan genezen. Het is ook goedkoper.