Concert Stichting Oude Muziek Barneveld groot succes


De Glind (gemeente Barneveld), 20110228 -- “Van Barok naar Classicisme”. Dat was de titel waaronder Jacques Ogg, dirigent van het Barokorkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een avondvullend oude muziek programma had samengesteld. De uitvoering vond afgelopen zaterdag plaats in de Dorpskerk in de Glind.

Dat de Stichting Oude Muziek Barneveld hiermee een goede keuze voor de programmering voor 2011 had gedaan was al snel duidelijk. Niet alleen het aantal bezoekers was met ruim 150 groot, ook het enthousiasme en het fantastische spel van de musici en de geweldige betrokkenheid van de dirgent bij “zijn”studenten zorgde ervoor dat de vonken ervan af sprongen.

Het Haags Koninklijk Conservatorium heeft internationaal een grote naam op het gebied van oude muziek; het is dan ook niet verwonderlijk dat het conservatorium onder zijn studenten voor het grootste deel niet-Nederlandse musici telt. Al deze studenten hebben in hun eigen land een volledige conservatorium opleiding achter de rug, alvorens ze naar Den Haag afreizen om zich daar nog eens gedurende een aantal jaren in de oude muziek te verdiepen. Het kwaliteitsniveau van de gespeelde muziek is daar duidelijk hoorbaar dan ook naar.

Na een inleiding van Jacques Ogg (naast dirigent ook leraar aan het KC en een begenadigd klavecinist), waarin hij vooral de historische relevantie van de beide gekozen componisten besprak, begon het uit 25 jonge musici bestaande orkest met een Ouverture van Georg Philip Telemann. Vanaf de eerste noot was duidelijk dat de bezoekers iets bijzonders gingen meemaken.

Na deze ouverture volgde een Klavecimbelconcert van Carl Philip Emanuel Bach. Hierin schitterde de Zuid-Koreaanse Sungyon Cho. Na afloop was een minuten durende staande ovatie haar deel!

Na de pauze volgde de Symfonie in Es van CPE Bach; gespeeld zonder dirigent, zoals het in de tijd van Bach en zijn zonen bij deze muziek ook gebruikelijk was. De eerste violiste had het orkest uitstekend onder controle.

De avond werd afgesloten met een Cantate van GP Telemann, waarin de sopraan Sae Jeong Kim (ook uit Zuid Korea) haar opwachting maakte. De zaal luisterde ademloos naar haar zang en naar de prachtige wijze waarop het orkest haar ondersteunde! Veertig minuten duurde deze cantate, maar voor alle aanwezigen had dat nog wel langer gemogen.

Alles bij elkaar een fantastische ervaring voor iedereen die van oude muziek houdt. En laat u niet misleiden; het zijn niet alleen ouderen die hiervoor naar de Glind komen. De jongste bezoeker was de 8-jarige Sieje Neyens. Hij was met zijn ouders speciaal voor dit concert uit Hechtel in Belgie gekomen. Ook hij reageerde enthousiast op het spel van het orkest en de solisten. Maar de manier waarop het klavecimbelconcert gespeeld werd vond hij toch wel het mooist van alles. Maar ja, hij krijgt dan ook juist nu van zijn ouders zijn eerste eigen klavecimbel. Wie weet zien we hem nog eens optreden in de Glind!

Meer info op http://www.oudemuziekbarneveld.nl/.





Stichting Oude Muziek Barneveld