Gemeente Apeldoorn

Realisatie 250 woningen in Kanaalzone Zuid stap dichterbij

Op 28 februari tekenen woningcorporaties Ons Huis en de Woonmensen, de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn de Actualisatie van de Samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van ruim 250 woningen in het gebied Kanaalzone Zuid. De uitvoering van de aangepaste plannen is daarmee een belangrijke stap dichterbij gekomen. Nu is het wachten alleen nog op een uitspraak vanuit Brussel dat er sprake is van geoorloofde staatssteun.

Gevolgen crisis

In het gebied tussen het Kanaal en de Kayersdijk ten zuiden van de Mezenweg zouden aanvankelijk meer appartementen en duurdere woningen komen. Eind 2009 meldden de samenwerkende partners dat het plan moest veranderen vanwege de situatie op de woningmarkt. Partijen hebben lang gepuzzeld en erg hun best gedaan om een kwalitatief goed en financieel haalbaar alternatief te maken.

Apeldoornse maat

Het nieuwe plan telt minder woningen. Er is meer laagbouw waarbij de auto's buiten op maaiveld worden geparkeerd en niet in gebouwde voorzieningen zoals eerst de bedoeling was. Ook komen er minder dure woningen. De ruim 250 woningen zijn een mix van huur- en koopwoningen in de sociale en vrije sector. Het nieuwe ontwerp telt minder meters sociaal culturele- en commerciële voorzieningen. Het plan wordt kleinschaliger en behoudt de industriële uitstraling. Zo past het beter bij de oorsprong van het gebied en de Apeldoornse maat.

Proces

Afgelopen januari werden de bewoners en ondernemers in het gebied geïnformeerd over de nieuwe plannen en de stand van zaken. Er waren toen veel positieve reacties op de inhoud van de plannen. Tijdens de avond is aangegeven dat er nog twee horden moesten worden genomen voordat het ontwerp kan worden uitgevoerd. Ten eerste moesten de besturen van de corporaties, Provinciale Staten en de gemeenteraad akkoord gaan. Dat is nu gebeurd en daarom kan de Actualisatie worden getekend. Ten tweede zijn er binnen Europa regels over de mate waarin overheden geld mogen steken in woningbouwprojecten. Momenteel wordt in Brussel getoetst of de bijdragen van provincie en gemeente toelaatbaar zijn. Zodra Brussel akkoord is, kunnen de voorbereidingen voor de ontwikkeling van start.