Evangelische Omroep

Nr. 044

Hilversum, donderdag 25 februari 2011

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 9

De Dorpsdokter, maandag 28 februari, 19.25 uur, Nederland 1 De driejarige Fleur komt met haar oma bij Rosemarie, omdat ze zo'n zeer oor heeft. Tussen de bedrijven door bereidt Roelof zich voor op de triathlon van Ameland. Dokter Piet buigt zich over de bloedneus van Demi en ze heeft wratjes op beide voeten. Bij Reinier, de huiarts in opleiding, komt Bernaud van der Linde met zijn moeder. Hij heeft een zere hand. Het is misschien gebroken.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Het Familiediner, maandag 28 februari, 22.10 uur, Nederland 1 Het zou een echt vrouwenfeestje worden: alle zussen samen een week naar de stacaravan in Zeeland. Lekker rustig, zonder mannen en kinderen. Maar dan blijkt de dochter van zus Netty ook op de camping te staan. Met name Ria vindt het niet eerlijk dat Netty zelfs tijdens de zussenweek afspreekt met haar dochter en kleinkinderen. Als die dan ook nog op bezoek komen, barst de bom. Ria krijgt steun van zus Lia en zij verlaten woedend de camping. De rest van de familie blijft verbijsterd achter. Zo erg was het toch niet? Daar moet wel meer achter zitten. Er wordt een uitpraatavond georganiseerd. Maar ook dat wordt geen succes. De verwijten vliegen over en weer en de ooit zo hechte zusterband is voor altijd verbroken. Tot Bert van Leeuwen voor de deur staat met de familiefoto als puzzel. Krijgt hij alle stukjes weer op hun plek?

Hoe is het toch met...?, donderdag 3 maart, 22.25 uur, Nederland 1 In het nieuwe EO-programma Hoe is het toch met...? gaat presentator Bert van Leeuwen op zoek naar BN'ers die uit beeld zijn verdwenen. Ook ontmoet Bert mensen die eenmalig het nieuws haalden met een extreme gebeurtenis of een persoonlijk drama. Hoe heeft het leven van deze mensen zich ontwikkeld sinds wij voor het laatst van hen hoorden?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 4 maart, 15.10 uur, Nederland 3 Een blije dag
Elly vertelt over koning David, die ging blij dansen. Ha, dat vindt Dop wel leuk, lekker blij zijn. Maar Kurk, die heeft vandaag niet zo veel zin in blij zijn. Hij heeft eigenlijk zin in niks. Dop wil hem blij maken. Hij neemt Kurk mee naar de fopwinkel. Wat een grappige dingen zijn daar. Maar Kurk vindt er niks aan. Dop koopt een scheetzak. Prrr, wat een vies geluidje. Kurk wil het liefst meteen terug naar de Wiebelwagen. Maar Dop trekt Kurk mee. Hij maakt overal scheetgeluiden. Kurk kan er niet om lachen. Totdat Dop gaat aanbellen bij een flat, dan lacht Kurk zich helemaal slap.

Checkpoint, zaterdag 5 maart, 9.30 uur, Nederland 3 Ze zeggen dat meisjes veel meer kletsen dan jongens en dat meisjes ook veel meer woorden gebruiken om iets te vertellen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Voor iedereen die wel eens huisarrest heeft zie je vandaag de ultieme ontsnappingstest uit het raam. Ook de oven zetten we vandaag weer lekker hoog aan. En wie zijn er eigenlijk handiger? De jongens of de meiden? Checkpoint: een avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 5 maart, 17.55 uur, Nederland 2 Zweden/Noorwegen
Een nieuwe documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, warbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In deze aflevering een reis over de noordelijkste spoorlijn van Europa van de mijnstad Kiruna naar de haven Narvik. Tussen vrachttreinen met de sterkste el-loks rijden een paar treinen, waarvan de reizigers kunnen genieten van de woeste natuur in de witte wereld boven de poolcirkel.

Nederland Zingt, zaterdag 5 maart, 18.20 uur, Nederland 2 Van Augustinus is de uitspraak 'Goed zingen is dubbel bidden'. Hij doelde daarbij niet zozeer op zuiver zingen en maat houden, als wel op zuiver van hart zingen. Het thema van Nederland Zingt staat in het teken van bidden. Woensdag 9 maart is het Aswoensdag en Biddag voor gewas en arbeid. Het gebruik om in moeilijke tijden te bidden is ontstaan in de Middeleeuwen. Er waren toen vaste bededagen en na de synode van Dordrecht werd er bepaald dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moest worden. Tegenwoordig is de Biddag voor gewas en arbeid altijd de tweede woensdag van maart. En bidden is het meest intens door biddend te zingen of zingend te bidden, want zingen is bidden met hart en mond, met ziel en lichaam.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 6 maart, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer ontmoet in deze uitzending twee bijzondere mensen. Hij is te gast bij John de Geus in Den Haag. John heeft een turbulent leven geleid. Zo maakt hij op zijn 18e van zijn hobby zijn werk, door een kunst- en antiekzaak te beginnen. Jaren later neemt hij het restaurant van zijn ouders over en opent zelf nog een restaurant. Op een gegeven moment moet hij beide restaurants noodgedwongen verkopen. Hij besluit dan een soort 'tafeltje dekje'-service te beginnen, waarbij hij maaltijden verkoopt en rondbrengt. Zo komt hij in contact met de bekende schrijfster en spreekster Gien Karssen, die vanwege problemen met haar ogen niet meer zelf kookt. Ds. Arie gaat met John op bezoek bij de 91-jarige Gien, die inmiddels in een verzorgingshuis woont en samen halen John en zij herinneringen op. Gien vertelt over de ontmoeting met John: Hij was een echte heiden en had zelfs nog nooit een bijbel aan de buitenkant gezien. Gien praat met God over John en daarna met John over God. En dan heeft John op een nacht, waarin hij de zin van zijn leven niet meer ziet en niet weet hoe hij verder moet, een bijzondere ervaring. Gien en John hebben en hechte vriendschap en John bezoekt Gien nu dagelijks. Samen nemen ze ook regelmatig de preken van John - die inmiddels voorganger is - door. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 6 maart, 14.45 uur, Nederland 3

Beat it
De Bijbel zegt: 'Wie zichzelf bedwingt is sterker dan de winnaar'. Spreuken 16:32 Bram heeft ADHD. Hij vindt het niet zo erg. Het geeft hem een sterk gevoel. En dat heeft hij nodig, hij wil als zanger in de schijnwerpers staan. Vandaag heeft hij een belangrijke auditie. Natuurlijk moet hij zijn pillen slikken, anders wordt hij zo hyper dat hij zichzelf niet meer in de hand heeft. Maar zonder pillen voelt Bram zich veel zekerder op het podium. Zal hij zijn pillen wel nemen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.


---
Noot voor redactie,