Ingezonden persbericht


maandag 28 februari 2011

Nieuw boek in de reeks Cahiers Politiestudies

'Social disorder'
een gezamenlijke uitgave van het Centrum voor Politiestudies (CPS) uit België en de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP)

In dit Cahier (2011-1, nr. 18) ligt het accent op de aard van spanningen en sociale onrust in buurten en de wijze waarop daar door diverse actoren aan conflictregulering wordt gedaan. Dit themanummer besteedt aandacht aan de sociaal-culturele achtergronden, die bijdragen aan langetermijnspanningen en welke mechanismen, zoals de symbolische orde, vorming van sociale identiteit en zelfrechtvaardiging, daarbij een rol spelen. Vragen die aan de orde komen zijn: welke (in)formele strategieën worden benut om (potentiële) conflicten tussen (etnische) groepen te beheersen? Welke factoren zijn relevant om de impact van die strategieën te duiden? Op welke wijze kunnen de conflictregulerende strategieën worden verbeterd? En welke partners zijn daarbij relevant? Het Cahier, dat overigens geheel in het Nederlands is, bevat elf zeer lezenswaardige essays van zowel wetenschappers als praktijkmensen. Het betreft drie theoretiserende artikelen, vier concrete casusbeschrijvingen en vier bijdragen waarin (politiële) aanpakken en strategieën worden geformuleerd. Zo wordt een goed beeld gegeven van de problemen en oplossingen in zowel België als Nederland.

Het Cahier is uitsluitend via de uitgever te bestellen. Zie daarvoor: www.maklu.be. Voor nadere informatie over de samenwerking tussen het CPS en de SMVP verwijzen wij u naar onze website: www.smvp.nl. Daar treft u ook een lijst van reeds eerder verschenen Cahiers, alsmede een overzicht van de planning voor de komende twee jaar.

BESTUUR
Voorzitter
prof. mr. Pieter van Vollenhoven
Vice-voorzitter
H. Wiegel
Secretaris
prof. dr. C.D. van der Vijver
Projectsecretaris
drs. L.G.H. Gunther Moor
Penningmeester
ir. P.O. Vermeulen
mr. H.J. Bolhaar
mr. drs. L.C. Brinkman
mevr. prof. mr. C.P.M. Cleiren
prof. dr. J.H.J. van den Heuvel
mr. E.M. d'Hondt
mr. T.H.J. Joustra
prof. dr. J.A. van Manen
prof. dr. W.J. de Ridder
mevr. mr. E. Unger
drs. B.J.A.M. Welten
Adviserende leden
mr. J. Demmink
mevr. ing. R.M. van Erp-Bruinsma
RAAD VAN ADVIES
prof. dr. J.C.J. Boutellier
mevr. mr. drs. I.M. Haisma
mr. S. Harchaoui
prof. dr. A.B. Hoogenboom
mr. J.A. Hulsenbek
mr. D. van Putten
prof. dr. P. van Reenen
mevr. mr. A.L.C. Roelofs
prof. mr. Th.A. de Roos
mr. B. Staal
prof. dr. P.W. Tops
mevr. prof. dr. D.E.M. Verweij
mr. B.E.M. Wientjes

DIRECTIE
mr. P. Deelman
Bezoek ook onze website
www.smvp.nl