Ingezonden persbericht


http://www.politielimburgnoord.nl/viewMessage.php?id=18119

Alcohol en Verkeer gaan, ook met carnaval, niet samen

Datum:28-02-2011

Tijd bericht:14:44
Plaats:Limburg-Noord

Tekst:De politie houdt ook tijdens de carnaval
alcoholcontroles. Met deze controles door heel
Limburg heen wil de politie de verkeers-
deelnemers duidelijk maken dat alcohol en
verkeer, ook tijdens deze dagen, niet
samengaan.

Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt
het ongevalsrisico met 100%.
Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er
sprake van drank. Dat betekent dat er ieder
jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er
3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis
belanden na een verkeersongeval (cijfers over
de afgelopen 5 jaar).

Alcohollimiet
Het is wettelijke verboden om een voertuig, óók een (brom)fiets, te besturen onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen. Het is ook een misdrijf en kan leiden tot hoge geldboetes, verplicht volgen van dure cursussen, invordering rijbewijs en gevangenisstraf. De alcohollimiet voor ervaren bestuurders is 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders is dat 0,2. Een enkel glas bier kan dan voor sommigen al te veel zijn. Voor deze lagere limiet is gekozen omdat uit internationaal onderzoek blijkt dat bestuurders die minder dan vijf jaar rijervaring hebben, vaker bij verkeers-ongevallen betrokken zijn.

Bob-steek
Prins Carnaval herken je meteen aan zijn steek. Prins Bob dus ook. In deze carnavalstijd reikt de politie daarom als beloning bij alcoholcontroles aan nuchtere bestuurders een zogenaamde 'Bob-steek' uit. Een geinig hoofddeksel van foam waarmee iedere bob door zijn vrienden kan worden uitgeroepen tot Prins BOB. Tijdens de Carnavalsdagen zal Prins BOB dan ook zeker in het straatbeeld te zien zijn.

Ontnuchteren
Het kopje koffie na een cafébezoek helpt echt niet. Dat 'ontnuchteren' is, de vele fabels ten spijt, niet te versnellen: niet door vooraf goed te eten, niet door koffie, niet door te dansen, niet door liters water te drinken, niet door frisse lucht en zelfs niet door over te geven. Ben je een avondje stevig doorgezakt, dan bestaat de kans dat je de volgende ochtend nog steeds onder invloed bent. Neem geen risico en laat je rijden. Al met al redenen om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een echte BOB te regelen: 100% BOB, 0% op.