Gemeente Sittard-Geleen


Sportbonden bundelen krachten om Limburg op Olympisch niveau te brengen

Sittard-Geleen, 28 februari 2011 - De sportbonden atletiek, triathlon, wielrennen en tafeltennis hebben zich maandag 28 februari meerjarig verbonden aan Limburg. In deze overeenkomsten zijn afspraken gemaakt over evenementen, de ontwikkeling en uitvoering van sportstimuleringsplannen en de meerjarige vestiging van de nationale en/of regionale trainingscentra in Sportzone Limburg. Daarnaast hebben de vier sportbonden sàmen met de handbalbond, die al eerder een meerjarige samenwerkingsovereenkomst tekende, op eigen initiatief getekend voor het Limburgs Olympisch Plan. Zij zeggen daarmee toe de Olympische Ring 'Sport' van het Limburgs Olympisch Plan samen uit te werken en onderstrepen daarmee hun Olympische ambities in Limburg.

Met het ondertekenen van de meerjarige samenwerkingsovereenkomsten gaan de sportbonden op dit moment een partnership aan met de Provincie Limburg, de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, Topsport Limburg en Huis voor de Sport. Daarbij kunnen andere partijen in de toekomst aansluiten. In de samenwerkingsovereenkomst spreken de bonden en overheden af maximaal te zullen samenwerken bij de uitvoering van hun provinciale sporttakplannen én daarmee ook een succes te maken van Sportzone Limburg.

De ring Sport is de eerste van de vijf Olympische ringen (onderwijs, overheid, zorg, sport en bedrijfsleven) die uitwerking geeft aan het brengen van Limburg op Olympisch niveau. Rembert Groenman (directeur Nederlandse Triathlon Bond (NTB)): 'De NTB treft in Limburg ideale omstandigheden om haar topsportambities te kunnen verwezenlijken. Met haar NTC en de triathlonstimulering draagt zij van harte bij aan de realisatie van een Olympisch Limburg!".

Gedeputeerde Sport Odile Wolfs: 'Het is mooi dat de sportbonden de ambitie om in Limburg een Olympisch sportklimaat te creëren zelf ter hand nemen. Dit is een belangrijke stap in het marsrouteplan om Limburg op Olympisch niveau te brengen.'

Naast de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomsten gaven wethouder Ruud Guyt, gedeputeerde Noel Lebens en de bedrijven Fitland, Meulen Projectontwikkeling en Bouwontwikkeling Jongen een toelichting op de stand van zaken Sportzone. 'Ondanks dat de fysieke gebouwen nog niet aanwezig zijn, blijkt uit de ondertekening van de contracten dat partijen geloven in Sportzone Limburg. De training- en opleidingscentra van de sportbonden werken al en aan de verdere facilitering gaan we bouwen', zegt sportwethouder Ruud Guyt.

Sportzone Limburg

Sportzone Limburg is het centrum voor topsport en talentontwikkeling in de regio Sittard-Geleen. Samen met de sportwereld, het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorg en de overheid wordt gewerkt aan een topsportklimaat op Olympisch niveau. Deze samenwerking moet leiden tot betere (top)sportprestaties, optimale talentontwikkeling, nieuwe kennis en innovatie. Sportzone Limburg focust op sporten met wortels in de regio: atletiek, handbal, wielrennen, triathlon, (vrouwen)voetbal en tafeltennis. Ook gehandicaptensport, breedtesport en leisure zijn belangrijke onderdelen. Zo wordt in de gemeente Beek onder de vlag van Sportzone Limburg een Centrum voor Aangepast Sporten ontwikkeld. Het gebied rondom het Fortuna Sittard Stadion is het fysieke centrum van Sportzone Limburg, daar worden accommodaties ontwikkeld die voor een Olympische sportinfrastructuur zorgen. Toonaangevend is daarin Fitland Sport & Onderwijs. Hierbij is ook afstemming tussen (top)sport en onderwijs belangrijk. In Sportzo ne Limburg streeft men naar (top)sportvriendelijk onderwijs en doorlopende leerlijnen (van VMBO tot Universiteit).