Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 28 februari 2011

Samenwerking Roemenie afgerond
Roemeens drinkwater getest in mobiel Overijssels laboratorium

Gedeputeerde Piet Jansen heeft afgelopen week in de Roemeense provincie Teleorman een mobiel laboratorium in gebruik genomen. Het mobiele laboratorium zal in de dorpen in Teleorman de kwaliteit van het drinkwater gaan meten. Dat werd tot op heden vrijwel niet gedaan. Op veel plaatsen in deze zuid-Roemeense provincie is de drinkwaterkwaliteit beneden peil. Met het mobiele lab kan worden getest of het veilig is het grondwater te drinken.

Bij de totstandkoming van het mobiele laboratorium is nauw samengewerkt met drinkwaterbedrijf Vitens, die expertise op dit gebied heeft geleverd. Onder toeziend oog van ruim 300 inwoners van het dorp Islaz voerde gedeputeerde Piet Jansen de eerste testen uit.

Eerder die dag werd de gedeputeerde officieel onderscheiden als ereburger van de provincie Teleorman, als dank voor zijn inzet voor waterprojecten in Teleorman. Sinds 2005 maakt Piet Jansen zich met veel enthousiasme sterk voor de samenwerking tussen de Roemeense provincie Teleorman en de provincie Overijssel op het gebied van waterveiligheid en drinkwater. Hij bezocht een aantal malen met leden van Provinciale Staten dorpen in het zuiden van Roemenië. In 2008 opende Jansen samen met de burgemeester van Saelele en de Nederlandse ambassadeur in Roemenie een zuiveringsinstallatie voor drinkwater met membraantechnologie. Deze installatie is met een bijdrage van het programma Partners voor water tot stand gekomen.

Ook werd er met steun van de provincie een waterkenniscentrum opgericht om de Roemeense partners te helpen bij het verbeteren van de drinkwatervoorziening en de bescherming tegen hoog water. Met de ingebruikname van het mobiele laboratorium en de oplevering van nog twee zuiveringsinstallaties waarmee dorpen worden voorzien van schoon drinkwater zet de provincie formeel een punt achter de samenwerking met de provincie Teleorman.




Provincie Overijssel