Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 28 februari 2011

WNF maakt uniek beeld van 's werelds zeldzaamste neushoornsoort

Twee Javaanse neushoornjongen lopen in de val

De plaatsing van verborgen camera's in de jungle van West-Java heeft uniek beeldmateriaal opgeleverd van twee Javaanse neushoornjongen. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF), die de camera's plaatste, zijn de beelden zo bijzonder omdat er nog maar 40 tot 60 exemplaren van deze Javaanse neushoorn in het wild voorkomen. Daarmee is deze neushoornsoort de zeldzaamste neushoorn ter wereld. De geboorte van maar liefst twee jongen noemt de natuurbeschermingsorganisatie 'uitermate hoopvol'.

Het filmmateriaal is te downloaden via: http://gvn.panda.org/?c=807&k=78397262ad

De beelden van de Javaanse neushoorns zijn eind vorig jaar gemaakt in Ujung Kulon Nationaal Park op Java. Het gaat om twee verschillende opnames van neushoornmoeders met hun jong. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat om een mannelijk en een vrouwelijk jong met moeder gaat. Het vrouwelijke neushoornjong is circa één jaar oud en daarmee een stuk groter dan het mannelijke jong. Wetenschappers zijn vooral verheugd over de geboorte van dit vrouwtje omdat het gebied veel meer mannelijke neushoorns telt.

De beelden zijn uniek omdat er volgens wetenschappers nog maar 40 tot 60 Javaanse neushoorns in leven zijn. Het Ujung Kulon Nationaal Park op Java is waarschijnlijk de enige plek op aarde waar de dieren nog voorkomen. Van een andere leefgebied, Cat Tien Nationaal Park in Vietnam, wordt gevreesd dat de Javaanse neushoorn daar sinds vorig jaar uitgestorven. Het WNF is dan ook uitermate gelukkig met de geboorte van ten minste twee van deze zelfzame neushoorns op Java. ,,Deze beelden stemmen ons hoopvol dat het nog niet te laat is en we alles op alles moeten zetten om de Javaanse neushoornpopulatie voor uitsterven te behoeden,'' zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.

14 neushoornjongen

Want het WNF identificeerde de afgelopen tien jaar, in samenwerking met de beheerders van Ujung Nationaal Park, zeker 14 neushoornjongen. Alle beelden werden gemaakt met zogenoemde cameravallen: video-apparatuur die pas in werking treedt als zich iets binnen de lens begeeft. De Javaanse neushoorn is zo zeldzaam dat wetenschappers nauwelijks nog in staat zijn om het gedrag van dit schuwe dier te bestuderen. Het materiaal van de videocameravallen van het WNF vormen hier een waardevolle aanvulling op.

Omdat het grootste deel van de Javaanse neushoorns leeft in een relatief klein gebied, is het dier uitermate kwetsbaar voor ziektes of natuurrampen. In samenspraak met het WNF onderzoekt de Indonesische overheid momenteel of het mogelijk is om een deel van de populatie uit Ujung Kulon Nationaal Park te verplaatsen naar een ander natuurgebied. Zo krijgen beide groepen dieren meer ruimte om zich voort te planten en wordt de soort minder kwetsbaar. Om dit project te steunen is het WNF een speciaal noodfonds gestart. Op de site www.javanrhinohope.org komen bezoekers meer te weten over de Javaanse neushoorn en kunnen zij het noodfonds voor nieuw leefgebied en meer onderzoek naar deze zeldzame neushoornsoort steunen.


---