Provincie Friesland

Persbericht

28 februari 2011

Vaargebied De Luts toegankelijker

De gemeente Gaasterlân-Sleat wil het vaargebied van de Luts toegankelijker maken voor de kleine recreatievaart. De gemeente heeft voor het project subsidie aangevraagd bij de provincie via Plattelânsprojekten. Gedeputeerde De Vries: 'Dit plan is goed foar natoer- en lânskipwearden. Tagelyk profitearje ûndernimmers, ynwenners en wettersporters yn Fryslân dêrfan. Moai Gaasterlân wurdt hjirmei in toeristyske trekker en dat smyt ek wer banen op.'

De gemeente wil de vaarten toegankelijk maken voor waterrecreanten zonder het karakter van de Luts aan te tasten. Toeristische bestemmingen zoals campings, de baan om te golfen, horeca, fiets- en wandelpaden zijn straks rechtstreeks bereikbaar vanuit de boot.

De gemeente laat de doorgaande vaart tussen de Sleattemermar en de Fluezen uitbaggeren. Zo kunnen er schepen met een diepgang van 1,10 meter varen. Het uitbaggeren gebeurt ook bij de zijvaarten Sminkefeart, Wytikkersfeart en Rysterfeart. De oevers krijgen een natuurlijke inrichting. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van het water en de toegankelijkheid voor kano's e.d.

Bestaande en nieuwe steigers maken het overstappen van het water naar de wal en andersom bij toeristische voorzieningen mogelijk. Recreatieondernemers in het gebied hebben al aangegeven te willen investeren in recreatievoorzieningen als dit plan doorgaat.

De oevers in het vaargebied krijgen begroeide ondiepe zones. Ook het gebied langs de Wytikkersfeart krijgt een natuurlijke inrichting. Dit gebeurt in samenwerking met Natuurmonumenten.

De eerste fase van het plan vindt plaats in 2011 en 2012. De totale kosten van het project zijn ca. ¤ 2,9 miljoen. De provincie Fryslân, Weetterskip Fryslân en Marrekrite hebben hun medewerking aan het project toegezegd. De gemeente stelt ca. ¤ 1 miiljoen beschikbaar. De provincie stelt ¤ 1.150.000 beschhikbaar voor het baggerwerk vanuit het Friese Meren Project. Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Zuidwest Fryslân beoordeelt het project positief. De gemeente kan daarom een subsidiebedrag van ¤ 330.000 verwachten uit hhet Provinciaal Meerjaren Programma.

De gebiedsplatforms van Plattelânsprojekten adviseren het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen uit het gebied. Een gebiedsplatform bestaat uit bestuurders van gemeenten en deskundigen uit het gebied.