Ingezonden persbericht


Persbericht

Oprichter Muziekmakerscentrum muzyQ treedt terug als directeur

In maart 2009, na jaren voorbereiden, ontwikkelen en bouwen, startte de kersverse organisatie voor de exploitatie van het muziekmakerscentrum muzyQ in Amsterdam Oostpoort. Bedenker en initiatiefnemer van het concept, Robin Lemmers, sinds de opening verantwoordelijk voor de organisatieopbouw en dagelijkse leiding, treedt terug als directeur.

Muziekmakerscentrum muzyQ beschikt over tachtig speciaal ontworpen akoestische muziekstudio's met uiteenlopende afmetingen en kenmerken. Er vinden repetities, show cases, try outs en audities plaats. Verder zijn er in dit unieke gebouw organisaties, bedrijven en winkels gevestigd, actief in de creatieve- en muziekindustrie.

Vanaf de officieuze opening eind mei 2009, bleek het moeilijk de oorspronkelijke doelstellingen te halen: tengevolge van de economische crisis was er veel minder startfinanciering dan voorzien beschikbaar gekomen - en later dan benodigd - om full swing van start te kunnen gaan. Bovendien was de ontwikkeling van het omliggende gebied (woningen, winkels, parkeerkelder) stilgevallen, mede waardoor de meeste van de beoogde vaste huurders afhaakten.

Na een moeizaam eerste seizoen, waarin de organisatie vorm kreeg, begon de groei vanaf september 2010 goed op gang te komen. muzyQ is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de muziekwereld in Amsterdam en ver daarbuiten. Desondanks was het afgelopen najaar nodig de continuïteitsgarantie, afgegeven door Stadsdeel Oost en de Gemeente Amsterdam voor de financiering van het gebouw, aan te spreken. De stadsdeelraad heeft ingestemd met het voorstel de aankoop van het gebouw voor te bereiden. De gesprekken hierover zijn nog gaande.

Er is alom waardering voor en vertrouwen in het idee en de kwaliteit van het muziekmakerscentrum, maar de veranderde omstandigheden maken het voor de verdere uitbouw essentieel dat ook de bedrijfsvoering van het exploitatiebedrijf wordt geherstructureerd. In de afgelopen maanden is Lemmers, in overleg met de andere bestuurders, tot de conclusie gekomen dat er in dit traject geen centrale rol voor hem is weggelegd. Na jaren van ontwikkelen en bouwen is voor hem het moment aangebroken om terug te treden en ruimte te maken voor een volgende fase.

Lemmers zal zich in de toekomst blijven inzetten voor duurzame innovatie in en verzakelijking van het culturele veld in de breedste zin en de muzieksector in het bijzonder. Als belanghebbende en als pleitbezorger van kwalitatieve dienstverlening zal hij het muziekmakerscentrum een warm hart blijven toedragen.




Ingezonden persbericht