GroenLinks

GroenLinks zeer kritisch over gebruik bodyscanners op vliegvelden

Maandag 28 februari 2011, 19:06u - Judith Sargentini

BRUSSEL, 28 februari 2011 - Vandaag heeft
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini namens de commissie justitie en burgerlijke vrijheden de visie op bodyscanners op vliegvelden gepresenteerd. Sargentini stelt strenge eisen aan het gebruik van bodyscanners. De Privacy en gezondheid van passagiers mogen nooit op het spel staan. Daarnaast wil zij dat passagiers niet verplicht moeten worden om door een bodyscanner te gaan. Bovenal moet bekeken worden waar bodyscanners überhaupt voor nodig zijn.

"Het is eerst van belang om te onderzoeken of het gebruik van bodyscanners noodzakelijk en proportioneel is in een democratische samenleving. Hoe effectief is die scanner nu en waarom is deze nodig? In mijn optiek zou het vooral zijn ter vervanging van fouilleren en voor het gemka van de reizigers. In dat geval moeten bodyscanners wel voldoen aan de gestelde eisen, zoals privacy, gegevensbescherming en gezondheid. Dus geen scanners die een levensecht beeld genereren, geen opslag van gegevens en geen röntgenstraling. Daarnaast moeten passagiers de keuze hebben om de scanner te gebruiken of te kiezen voor fouilleren."

Volgens Sargentini mag het beleid om terrorisme te voorkomen of te bestrijden nooit betekenen dat mensen op basis van bepaalde kenmerken al bij voorbaat als verdachte worden aangemerkt, het zogenaamde 'profiling'. Sargentini: "De juiste balans tussen veiligheid en de naleving van fundamentele rechten houdt in dat je niet bij voorbaat verdacht bent omdat je een bepaalde huidskleur of religie hebt. 'Profiling' moet worden uitgesloten, dit geldt dus ook voor bodyscanners. Overigens ook als je weigert door een bodyscanner te gaan, mag dat niet betekenen dat je dan automatisch als verdacht wordt aangemerkt."