Ecoklimpark met natuurbeleving in Kienehoef


Sint Oedenrode, 20110226 -- De gemeente is bezig met de toekomstige invulling van het noordelijke deel van park Kienehoef. Eerder vroegen ze de bewoners van Sint Oedenrode hierover mee te denken. De conclusie was dat de voorkeur uitgaat naar een kleinschalige maar toeristisch-recreatief aantrekkelijke invulling waarbij het bos openbaar blijft. Naar aanleiding van een selectieprocedure heeft zich toen ook een ondernemer gemeld voor een Ecoklimpark.

Ecoklimpark genaamd KlimKong, wil in het voorjaar haar deuren openen in het park Kienehoef te Sint Oedenrode. Het doel is om bezoekers op een speelse en belevingsvolle wijze weer in contact te brengen met de natuur. Geert Klarenbeek en Maaike Kok van Adventure Sport uit Nistelrode willen het gebied verrijken met natuureducatie in combinatie met een Ecoklimpark.

"Helaas gaan de plannen voor een Groene Poort met horeca functie op dit moment nog niet door, want wij hebben leuke plannen voor een totaal Natuurpark", aldus Geert. Doelstelling van Geert is een ideële, namelijk natuurbeleving op een speelse manier aanbieden door plezier en natuur te combineren. In dit traject wil hij gaandeweg meer kennis over de natuur en natuurwaarden opnemen en aan het fun-aspect educatieve kanten verbinden.

Het fun-aspect zal bestaan uit klimonderdelen met diverse leuke hindernissen op hoogte. De deelnemers klimmen terwijl ze gezekerd zijn middels een veiligheidslijn. "We willen een stukje spanning terugbrengen in natuurbeleving. Jeugd loopt niet meer warm voor natuureducatie alleen", legt Geert uit. Kinderen van nu en die dus straks groot zijn, krijgen in onze visie te maken met een andere vorm van energie. Daarom is het noodzakelijk om ze bewust te maken van zaken als duurzaamheid en zorgvuldig omgaan met de natuur.

Om te beginnen wordt er ook een natuureducatieprogramma opgezet voor veelal groepen die daar gebruik van willen maken. Groepen kunnen hier kosteloos gebruik van maken. "Op die manier proberen we jongeren weer te stimuleren in contact te komen met de natuur. Weg van het beton, Nintendo en de computer." Door middel van een leskist gaan groepen de natuur in om vervolgens leuke stimulerende proefjes te doen middels voelen, ruiken, luisteren en kijken. De leskist bestaat uit 10 opdrachten rond de thema's:
  • Natuur
  • Milieu
  • Recreatie
Dit zijn opdrachten die betrekking hebben op water, groen, diertjes, bodem, zwerfvuil, sport en spel. Bij alle opdrachten gaan de kinderen in groepjes zelf iets doen of ontdekken. Zo nemen ze een bodemprofiel, brengen verschillende soorten bomen in kaart, meten de boomhoogte, de temperatuur van water, enz.

Gratis leskist

"Kinderen pakken het best iets op als ze dingen beleven, zelf aan het werk gaan. Wij ontwikkelen voor natuur en milieu-educatie een leskist met opdrachten. Het pakket is zo ingericht dat begeleiders er gemakkelijk zelf mee aan de slag kunnen. Voor de gebruikers zijn er overzichtelijke werkboekjes beschikbaar." Deze boekjes bestaan uit: werkkaarten van alle opdrachten met vragen, antwoordbladen en leuke weetjes over het onderwerp. De begeleiders ontvangen ook een handleiding. In deze map zitten onder meer achtergrondinformatie (huisregels) over het gebied en de opdrachten, de werkbladen en aandachtspunten per opdracht, een gedetailleerde kaart over het gebied en informatie hoe de ochtend/middag het best georganiseerd kan worden.

Op maandag 28 februari 2011, van 17.00 tot 19.00 uur, organiseert de gemeente een inloopmoment voor geïnteresseerden. "Wij willen er iets moois van maken en nodigen iedereen uit om onze plannen te bekijken en met ons in gesprek te gaan. U bent van harte welkom", aldus Geert.