KRO

KRO De Rekenkamer: Wat kost roken ? Afl. 4

Uitzenddatum: 04/03/2011

De vierde aflevering van KRO De Rekenkamer behandelt de vraag ´wat kost roken´? Niet zozeer voor de roker zelf, die weet wel wat een pakje sigaretten kost. Maar wat zijn de kosten voor de samenleving? De sigaret is een van de zwaarst belaste producten die je kunt kopen; de overheid krijgt miljarden binnen aan accijns. Maar wat zijn de kosten voor de gezondheidszorg? En als iedereen zou stoppen met roken, zou de overheid dan in de problemen komen? Misschien is het wel goedkoper als iedereen gewoon blijft roken?Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer gaan op pad en brengen verslag uit bij rekenmeester Stefan Stasse die aan het rekenen slaat.

Terwijl de overheid grootverdiener is aan de sigaretten bezoekt Ajouad een tabakswinkelier die slechts een paar dubbeltjes verdient per pakje.

Ook voor de werkgever zijn rokende personeelsleden een kostenpost. Bedrijven zijn tegenwoordig meestal ingericht met peperdure rookruimtes. Sofie bezoekt een bedrijf waar van minuut tot minuut de activiteit van rokende en niet rokende werknemers wordt vergeleken. En de baas is niet blij met de rokers!

Ook stoppen met roken kost geld. Sander praat met mensen die 50 jaar hebben gerookt maar nu honderden euro´s betalen voor therapieën, pillen en nicotinepleisters.

Tot slot komt een wegenbouwer uitleggen hoeveel kilometer snelweg je zou kunnen aanleggen met de hoeveelheid teer die de Nederlandse rokers per jaar binnenkrijgen.

KRO De Rekenkamer, aflevering 4, vrijdag 4 maart, 20.30 uur, Nederland 3