FNV KIEM

Tafel van Zes komt snel met visie

woensdag 23 februari 2011

De Tafel van Zes, het informele overleg van de kunst en cultuursector, streeft erna om op vrijdag 4 maart een visiedocument te presenteren. Daarin komen de vertegenwoordigers van de Nederlandse kunstwereld met alternatieven voor de huidige bezuinigingsplannen van het kabinet.

FNV KIEM en de vijf gesprekspartners in de Tafel van Zes verzetten zich met name tegen de disproportionele (onevenredige) aard van de bezuinigingen. Die leveren volgens hen schade op aan de cultuursector. Ook wordt het kabinet verweten dat er geen visie ten grondslag ligt aan de bezuinigingsvoorstellen.

Het vertegenwoordigers uit de kunstsector zijn het erover eens dat het huidige subsidie-instrument aan vernieuwing toe is. Joke Hubert: "De cultuursector sluit haar ogen niet voor de snel veranderende en individualiserende samenleving." De Tafel van Zes zal daarom een voorzet geven om het subsidiestelsel in de kunst en cultuursector te actualiseren. "Dat is iets waaraan je niet ontkomt."

Met het visiedocument in de hand wil de cultuursector de discussie aangaan met het Kabinet en de staatssecretaris van Cultuur. Het document fungeert ook als uitgangspunt voor onderhandelingen over de positie van kunstenaars.

Bezuinigingen moeten in de ogen van FNV KIEM een doel dienen en geen afbraak van de kunst en cultuursector tot gevolg hebben. Een nieuw subsidiestelsel moet bijdragen aan een gezonde culturele sector. De positie van de makers moet versterkt worden.

De komende week wordt er hard gewerkt om te komen tot een gemeenschappelijke tekst. Daarna is er alle ruimte voor leden en kadergroepen om met elkaar en met FNV KIEM in gesprek te gaan. Kunst & Podium