Universiteit van Tilburg

Persbericht 2 maart 2011

Regionale coordinatie beleid cruciaal voor stabiliteit bankwezen

In de periode 1999-2006 is zowel de kans op als de snelheid van verspreiding van financiële onrust over grenzen heen toegenomen. Dat is een van de conclusies van het onderzoek van Muhammad Ather Elahi, die op vrijdag 4 maart promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Hij pleit voor een betere regionale beleidscoördinatie ter bevordering van de financiële stabiliteit.

Financiële crises die beginnen als een op zichzelf staande verstoring met gevolgen voor lokale banken, waardepapieren en markten, breiden zich uiteindelijk uit naar buitenlandse markten die geen direct verband hebben met die eerste verstoring. Zo heeft de financiële crisis in de Amerikaanse hypotheekmarkten die in de zomer van 2007 begon, gevolgen gehad voor de financiële stabiliteit in de hele wereld.

Omdat banken de voornaamste steunpilaar zijn voor de financiële stabiliteit, heeft Muhammad Ather Elahi onderzoek verricht naar de kwetsbaarheid van regionale bankensystemen en de wijze waarop lokale ontwrichtingen zich uitbreiden naar buitenlandse markten, zowel in ontwikkelde als minder ontwikkelde landen.

Uit Elahi's onderzoek blijkt dat in de periode 1999-2006 zowel de kans op grensoverschrijdende verspreiding van financiële onrust als de snelheid waarmee die plaatsvindt, is toegenomen. Een verstoring die gevolgen heeft voor een deel van de schuldenlast in één land, kan de stabiliteit van het gehele financiële stelsel ondermijnen.

Regionale verspreiding
Simulaties van dergelijke verstoringen wijzen erop dat de verspreiding vaak is beperkt tot een bepaald geografisch gebied. Er is weliswaar verspreiding tussen de regio's, maar de omvang van de verstoring per regio verschilt. De gevolgen van verspreiding vanuit Europa en de Verenigde Staten naar Azië en Latijns-Amerika zijn significant groter dan de invloed die Azië en Latijns-Amerika op elkaar hebben. De Verenigde Staten lijken als enige land immuun te zijn voor grensoverschrijdende verstoringen en besmetting vanuit andere landen.

Volgens Elahi is beleidscoördinatie op regionaal niveau noodzakelijk om financiële stabiliteit binnen het wereldwijde systeem van internationale financiële conglomeraten te garanderen.

Muhammad Ather Elahi (1974) behaalde een MSc in de Economie aan de universiteit van Karachi in 1997 en een MBA (Finance) aan het Institute of Business Management in 2000. Hij begon zijn loopbaan als docent aan de universiteit van Hamdard en was later werkzaam bij de afdeling monetair beleid van de Staatsbank (centrale bank) van Pakistan. Sinds 2006 was hij als promovendus verbonden aan CentER / Tilburg School of Economics and Management. Tijdens zijn eerste jaar in Tilburg behaalde hij ook nog een MPhil (Finance).