Wageningen Universiteit en Researchcentrum
biggen

Eiwitrijke grondstoffen in voer voor biologische biggen

4 mrt 2011

In 2012 moeten voeders voor biologisch gehouden varkens voor 100% bestaan uit grondstoffen van biologische herkomst. Erwteneiwitconcentraat en raapzaadeiwitconcentraat zijn mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen voor biggen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research naar de verteerbaarheid en voedingswaarde van een aantal eiwitrijke grondstoffen bij biologisch gehouden gespeende biggen.

De eis van 100% biologische grondstoffen in voeders kan bij biggen tot een knelpunt leiden, omdat de keuze uit eiwitrijke biologische grondstoffen voor biggen niet groot is. Raapzaadeiwitconcentraat, erwteneiwitconcentraat, veldboneneiwitconcentraat en tarweglutenmeel zijn onderzocht als mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen voor biologisch gespeende biggen. De onderzoekers hebben gekeken naar de nutriëntensamenstelling, verteerbaarheid en de energiewaarde (EW) van deze grondstoffen.

Op Varkensproefbedrijf Raalte kregen 90 in groepen gehuisveste gespeende biggen van het kruisingstype Piétrain-beer x (Y x NL)-zeug onbeperkt vijf soorten voeders verstrekt: basisvoer of voeders met erwteneiwitconcentraat, raapzaadeiwitconcentraat, tarweglutenmeel en veldboneneiwitconcentraat als belangrijkste eiwitbron. 45 tot 50% van het eiwit in het voer was afkomstig van de uit te testen grondstof. De verteerbaarheden van de nutriënten in het basisvoer, de vier proefvoeders en de vier eiwitconcentraten zijn berekend met behulp van Chroom als indicator. De exacte samenstelling in gehalten (in g/kg) en verteringscoëfficiënten (in %) van de vier eiwitconcentraten in het onderzoek zijn in tabelvorm in onderstaand rapport na te lezen.

Het onderzoek is uitgevoerd met in groepen gehuisveste biggen. Verteringscoëfficiënten van biggen zijn meestal lager dan bij vleesvarkens, omdat het maagdarmkanaal van biggen nog niet volledig ontwikkeld is. Verteringscoëfficiënten in de CVB-tabel zijn gebaseerd op onderzoek met vleesvarkens. Bij het optimaliseren van voeders kunnen de verteringscoëfficiënten gevonden bij biggen en bij vleesvarkens niet één op één tegen elkaar uitgewisseld worden.

Op basis van de resultaten van het verteringsonderzoek en de opname van de proefvoeders door de biggen concluderen de onderzoekers dat erwteneiwitconcentraat en raapzaadeiwitconcentraat mogelijk interessante eiwitrijke grondstoffen zijn voor biggen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat het effect is op de voeropname, groei en voederconversie en gezondheid van biologisch gehouden gespeende biggen als ze voeders krijgen waarin erwteneiwitconcentraat of raapzaadeiwitconcentraat als belangrijkste eiwitbron zijn opgenomen.

Rapport 437 âVerteerbaarheid en voederwaarde van eiwitrijke grondstoffen bij biologische biggenâ van C.M.C. van der Peet-Schwering et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/163076.

Contact
Carola van der Peet-Schwering
Tel. 0320 - 293 506