Politie Groningen

Vrijdag 4 maart 2011

Provincie Groningen, 04-03-2011

Vijf verdachten aangehouden voor inbraken en vernielingen

LEEK De politie heeft de afgelopen week vijf jongeren uit Leek en Tolbert aangehouden. Met de aanhouding van de verdachten, in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar, is duidelijkheid ontstaan over een aantal incidenten in Leek en Tolbert. Het gaat om inbraken in een middelbare school en een woning en de vernielingen van vijf bushokjes.

Bij de RSG de Borgen werd afgelopen januari s nachts ingebroken. Daarbij werd de snoepautomaat in de kantine vernield en leeggehaald. In de zomer van 2010 werd ingebroken in een woning in Tolbert. Bij die inbraak werd onder meer geld weggenomen. In wisselende samenstelling waren vier van de vijf verdachten bij deze twee inbraken betrokken.

De vijfde verdachte (19 jaar) wordt ervan verdacht in 2009 en 2010 vijf bushaltes aan de Lindensteinlaan in Leek te hebben vernield. De politie kwam hem op het spoor nadat een aantal weken geleden medeverdachten waren aangehouden. De 19-jarige verklaarde de vernielingen alleen of samen met medeverdachten gepleegd te hebben.

De verdachten zijn na hun verklaringen heengezonden. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De jongeren zullen zich op een later moment bij de rechter moeten verantwoorden. De schade wordt op de verdachten verhaald. Het kwintet is eerder met de politie in aanraking geweest.

Stadjer moet boetes betalen

GRONINGEN Met behulp van een camera-auto voorzien van
kentekenherkenning stuitte de politie donderdagmorgen opeen automobilist met openstaande boetes. Op de Sontweg in Groningen bleek een 43-jarige man uit Groningen 12 vonnissen open had staan. Deze Stadjers had nog voor ruim 1100 euro aan geldboetes en/of 54 dagen gevangenisstraf openstaan. Hij koos eieren voor zijn geld. Hij betaalde zijn boetes en kon zijn weg weer vervolgen. Mensen die nog een boete hebben openstaan, kunnen hun boete pinnen bij de Parketpolitie aan de Kleine Leliestraat 4 in Groningen (open van 8.30 tot 12.00 uur) of bij het hoofdbureau aan de Rademarkt 12.

Hennepkwekerij opgerold

APPINGEDAM De politie heeft donderdagmorgen in de D. Boeremastraat in Appingedam een

kleine hennepkwekerij opgerold. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een anonieme tip. Op de zolder van de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. De politie trof ruim 80 planten aan. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Een 48-jarige bewoner werd aangehouden.De politie maakt proces-verbaal op.Nadat hij door de politie over de kwekerij was gehoord kon hij weer gaan.Het was al de tweede hennepkwekerij die de politie in korte tijd in deze straat oprolde. Toen werd een kwekerij met 92 planten aangetroffen.

Man gewond door gevallen boom

SELLINGEN Een 68-jarige inwoner van Sellingen is donderdagmiddag gewond geraakt bij het omzagen van een boom. Waarschijnlijk viel de boom op een andere manier dan de bedoeling was, waardoor de Sellinger een dikke tak tegen zijn hoofd kreeg. De 68-jarige is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Groningse automobilist onder invloed

GRONINGEN Een 69-jarige automobilist uit Groningen is donderdagavond in de Veldspaatstraat aangehouden. De politie kreeg informatie dat de bestuurder bij een café was vertrokken en waarschijnlijk alcohol had gedronken. Toen de Groninger zijn auto stil had gezet en uitstapte, was hij onvast ter been en rook hij naar alcohol. Bij de controle lukte het de Groninger niet om mee te werken aan een blaastest. Daarom is een bloedproef van hem afgenomen.

De politie zal het komende carnavalsweekend op verschillende plaatsen en tijdstippen alcoholcontroles uitvoeren.

Zwaar beschonken bestuurder rijdt weg na aanrijding

GRONINGEN / BORGERCOMPAGNIE De politie heeft donderdagavond op de Kielsterachterweg bij Borgercompagnie een 46-jarige automobilist uit Wildervank aangehouden. De bestuurder was weggereden na een aanrijding op het Damsterdiep in Groningen. Op het Damsterdiep reed de bestuurder eerst tegen een paal en vervolgens tegen de auto van een 23-jarige Groninger. Via de meldkamer werd een zogenaamd algemeen bericht doorgegeven aan agenten op straat, waarbij een omschrijving van het voertuig van de verdachte werd gegeven. Op de Kielsterachterweg zagen agenten de automobilist rijden en gaven de bestuurder een stopteken. Uit een alcoholtest bleek dat de man bijna 2,7 promille alcohol in zijn bloed had. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt voor doorrijden na een ongeval en rijden onder invloed van alcohol. Het rijbewijs van de Wildervankster is in beslag genomen.

Voetganger gewond na aanrijding

GRONINGEN Een 30-jarige inwoner van Stadskanaal is donderdagmiddag gewond geraakt op de Goudlaan in Groningen. De Stadskanaalster wilde de straat oversteken, maar werd daarbij aangereden door een 79-jarige automobilist uit Groningen. Het slachtoffer is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Rijbewijsloze tieners rijden in auto

GRONINGEN/DELFZIJL De politie heeft donderdagavond zowel in Groningen als in Delfzijl tieners aangehouden die zonder rijbewijs in een auto reden. Donderdagmiddag werd een 18-jarige automobilist uit Farmsum betrapt in de Voorplecht in Delfzijl. Omdat al twee keer eerder iemand was betrapt in de auto waarin de 18-jarige reed, is het voertuig in beslag genomen. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt.

Donderdagmiddag werd op de Rademarkt een 17-jarige jongen uit Slochteren aangehouden. Agenten zagen de automobilist over het fietspad langs het Gedempte Zuiderdiep rijden. Toen hij afsloeg naar de Rademarkt werd hij gecontroleerd. Toen hem werd gevraagd naar een rijbewijs, bleek hij die niet te bezitten. Toen werd ook duidelijk dat de bestuurder nog maar 17 jaar was. De auto had hij gestolen. De jongen is voor verhoor ingesloten.

Politie zoekt getuigen bedreiging en vernieling

STADSKANAAL De politie doet onderzoek naar de vernieling van een auto en de bedreiging van de bestuurder van dat voertuig. Een automobilist uit Siddeburen werd woensdagmiddag door een onbekende persoon achtervolgd. Toen de man zijn auto op een parkeerterrein aan de Semstraat in Stadskanaal stilzette, stonden plotseling twee personen naast de auto van het slachtoffer. Vermoedelijk kwamen zij uit de achtervolgende auto. Een van hen trok het portier open waarna het slachtoffer werd bedreigd. Enkele seconden later hoorde de gedupeerde een knal. Bij thuiskomst bleek dat er een deuk in de auto zat. De politie wil graag spreken met getuigen van het voorval. Volgens de man uit Siddeburen reed de achtervolger in een donkergekleurde auto. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in Stadskanaal via 0900-8844 (lokaal tarief).

Agenten druk met eigenwijze pony

STADSKANAAL Een Shetland pony heeft de politie donderdagnacht een hoop werk bezorgd. Het dier was uitgebroken en liep vrij rond op de Electronicaweg in Stadskanaal. Meerdere pogingen van agenten om de eigenwijze viervoeter te vangen liepen op niets uit. Na enige tijd in galop te hebben gelopen, had het dier geen brandstof meer. Na enige tijd wisten de agenten het edele dier aan de lijn te krijgen. De politie heeft nog geen idee wie de eigenaar van de Shetlander is. Omdat er geen weiland in de nabije omgeving was, werd de pony niet in de gang, maar in een loods aan de Electronicaweg gestald. De politie verzoekt de eigenaar zich te melden bij de politie in Groningen via 0900-8844 (lokaal tarief).

Op de bon voor omgooien fietsen

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagochtend in de binnenstad een 22jarige uit Groningen op de bon geslingerd voor het omver gooien van fietsen. Een agent op de fiets (biker) zag dat de 22-jarige Stadjer op de Munnekeholm twee fietsen omver gooide. Na een korte achtervolging kon de agent de man in de kraag vatten. Hij kreeg een bekeuring voor baldadigheid.

Groninger op gestolen bromfiets aangehouden

GRONINGEN - De politie heeft donderdagavond een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor heling en/of diefstal. Surveillerende agenten zagen dat de bestuurder op het Floresplein in Groningen zonder licht reed. De dienders zagen vervolgens dat de bromfiets niet was voorzien van een kentekenplaat. Bij controle bleek dat de brommer als gestolen te boek stond. Hierop werd de verdachte aangehouden. Hij moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De bromfiets werd in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Man steelt portemonnee van vrouw

GRONINGEN De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 69-jarige vrouw uit Groningen. De vrouw maakte donderdagmiddag bij een bedrijfsleider van een supermarkt aan de Siersteenlaan melding van diefstal van haar portemonnee. Op bewakingsbeelden van de supermarkt was duidelijk te zien hoe de portemonnee van de vrouw uit haar jaszak viel toen zij bij de kassa stond. Ook was te zien hoe een man achter haar de portemonnee oppakte en deze in zijn zak stak. Even later vond een getuige haar lege portemonnee op de parkeerplaats. Deze kon aan de bejaarde vrouw worden teruggeven. De politie kent de identiteit van de portemonneedief. Zij stelt een onderzoek in.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg heeft de politie donderdag 3 maart op diverse plaatsen verkeerscontroles gehouden:

Noordhorn, N355: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 913, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, snelheidslimiet: 80 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 912, aantal overtredingen: 35, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.

Meeden, Hereweg: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 365, aantal overtredingen: 32, hoogst gemeten snelheid: 90 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Oosternieland, N46: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 1153, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 131 km/uur, snelheidslimiet: 100 km/uur.

Finsterwolde, Kromme Elleboog: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 153, aantal overtredingen: 63, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Bljiham, Oosteinde: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 960, aantal overtredingen: 315, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Ten Post, N360: snelheidscontrole, aantal gecontroleerde voertuigen: 585, aantal overtredingen: 101, hoogst gemeten snelheid: 123 km/uur, snelheidslimiet: 80 km/uur.

Winschoten, St.Vitusholt/Udesweg:hier hield de politie donderdag een algemene verkeerscontrole. Er werden 39 bekeuringen uitgedeeld voor het rijden door rood licht (4x); niet dragen autogordel (25x); overschrijding max.snelheid (8x) en onleesbare kentekenplaten (2x)

Groningen, Oude Kijk int Jatsstraat:hier hield de politie donderdagavond een verlichtingscontrole. Er werden 10 bekeuringen uitgedeeld voor het niet voeren van fietsverlichting.