Gemeente Den Haag

Leven in de brouwerij: Jan Steen in Mauritshuis

Gepubliceerd: 03 maart 2011 Laatste wijziging: 03 maart 2011

Het Mauritshuis wijdt een tentoonstelling aan Jan Steen (1626-1679). Veel werk uit eigen collectie, waaronder de nieuwe aankoop 'Mozes en de kroon van de farao', een aantal interessante bruiklenen en een restauratieatelier op zaal.
Jan Steen, Het oestereetstertje

Het Mauritshuis bezit een prachtige verzameling schilderijen van deze topschilder uit de Gouden Eeuw. Kort geleden verwierf het museum het historiestuk 'Mozes en de kroon van de farao' uit een particuliere verzameling. Een waardevolle aanvulling, want het Mauritshuis had nog geen historiestuk van Steen.

Kracht van de eigen collectie

'In deze economisch lastige tijd herontdekken we de kracht van de eigen collectie,' licht directeur Emilie Gordenker toe. 'We laten in deze tentoonstelling 11 van onze eigen 15 schilderijen zien, plus een aantal strategisch geselecteerde bruiklenen.'

Tot die eigen collectie behoren hoogtepunten als De hoenderhof, Het oestereetstertje en Soo voer gesongen, soo na gepepen. In 4 gedeelten maakt het publiek kennis met Steens veelzijdigheid, zijn humor en zijn talent als verhalenverteller. Te zien zijn achtereenvolgens zijn Haagse vroege werken, verleidelijke vrouwen, portretten en spreekwoorden. Jan Steen stopte zijn voorstellingen altijd vol anekdotes en grappige details. Zijn werk staat dan ook garant voor 'leven in de brouwerij'.

Restauratie in de museumzaal

De keus voor Jan Steen is ook ingegeven door de onderzoeken en restauratiewerkzaamheden die het museum uitvoert op schilderijen van deze meester. In de laatste tentoonstellingszaal is daarom een tijdelijk restauratieatelier ingericht waar het publiek de restauratie van 2 van Steens schilderijen kan volgen.

Bij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerd boek Jan Steen in het Mauritshuis, geschreven door conservator Ariane van Suchtelen. Bijzonderheden over de schilderijen van Jan Steen uit het Mauritshuis worden op een toegankelijke manier verteld. Ook biedt het boek een kort overzicht van de kunst van de populaire meester. Het boek is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels, prijs EUR 14,95.

De tentoonstelling is te zien tot en met 13 juni. Meer informatie op www.mauritshuis.nl