Dienstenbond CNV

Nieuws

4 maart 2011

Grafimedia moet sociaal verantwoord herstructureren

CNV Media is samen met de andere sociale partners uit de Grafimedia bezig een programma op te zetten om de Grafimedia na te laten denken over een herstructurering op een sociaal verantwoorde manier. De eerste workshops aan ondernemers zijn gegeven en nu zullen binnen die bedrijven werknemers worden betrokken. CNV Media is er van overtuigd dat herstructurering nodig is om de branche succesvol te laten zijn, maar het moet wel sociaal verantwoord.

De Grafimedia krimpt. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Er is in verschillende markten binnen de Grafimedia sprake van overcapaciteit en volop sprake van prijsconcurrentie. Dit heeft de laatste jaren en nog steeds grote gevolgen voor ondernemers en werknemers in de Grafimedia. Faillissementen en reorganisaties waren en zijn helaas aan de orde van de dag. CNV Media heeft daarin volop de belangen van medewerkers behartigd en blijft dat ook doen, maar het is in het belang van werkgevers en werknemers in de Grafimedia ook belangrijk om verder te kijken.

Europees rapport
De Europese werkgevers- en werknemersorganisaties in de Grafimedia hebben onderzoek laten doen naar de toekomst van de Grafimedia en dat heeft het rapport "We hebben het zelf in de hand" opgeleverd. Dit rapport is te downloaden via www.cnvmedia.nl . Uit dit rapport blijkt dat het van belang is dat er een herstructurering plaats vindt, maar wel op een sociaal verantwoorde manier.

Dat betekent niet (alleen) in kosten snijden, maar vooral ook nadenken over waar de kansen liggen en wat de klanten willen. Kansen die in het rapport worden benoemd liggen in de technologie, de productiviteit en de nieuwe markten. Er moet door bedrijven strategisch nagedacht worden over waar de toekomst ligt van het bedrijf. Daarbij is het van belang dat voor een economisch duurzame weg wordt gekozen, dat wordt ingezet op inzetbaarheid van de medewerkers, dat strategische herpositionering plaats vindt, bedrijven hun producten diversificeren en dat de cultuur binnen de bedrijven verandert.

Dit is een hele waslijst met termen die niet altijd wat zeggen. Vraag is ook waar je moet beginnen. Daarom is er naast het Europese rapport ook een Toolkit ontwikkeld. Ook die is te downloaden op www.cnvmedia.nl . Daar staan concrete hulpmiddelen in waar ondernemer en werknemers binnen een bedrijf mee aan de slag kunnen.

Workshops Sociaal Verantwoord Herstructureren
CNV Media wil samen met de andere sociale partners ondernemers en werknemers binnen de Grafimedia verder op weg helpen. Daarom is ervoor gekozen om in de afgelopen 2 maanden als proef 5 workshops te organiseren voor ondernemers waar de nadruk ligt op het strategisch nadenken over de toekomst van hun bedrijven. Deze bijeenkomst waren succesvol en druk bezocht. Deze proef wordt nu doorgezet voor andere bedrijven binnen de Grafimedia. Ook worden ondernemers die hebben deel genomen aan de proef uitgenodigd voor een tweede workshop samen met een aantal van hun werknemers.

Het is namelijk van cruciaal belang dat de ondernemer dit proces doorloopt samen met zijn werknemers, want ze moeten samen het bedrijf tot een succes maken c.q. succesvol houden. Als u door uw werkgever gevraagd wordt mee te gaan naar een dergelijk workshop adviseren wij u van harte dat te doen. Verder kunt u ook eens met uw werkgever in gesprek gaan of hij naar de workshop Sociaal Verantwoord Herstructureren is geweest, of dat het misschien interessant is daar alsnog naar toe te gaan. De workshop wordt mede onder verantwoordelijkheid van KVGO gegeven en is dus zeker interessant voor ondernemers.

CNV Media nu ook op Twitter
Sinds kort is CNV Media ook te vinden op Twitter. CNV Media wil op verschillende manieren haar leden bereiken en Twitter is naast internet, het blad Akkoord, e-mail en telefoon een nieuw medium om contact te hebben met leden en leden op de hoogte te houden. We zijn te volgen via @CNVMedia . Maar voor de niet-Twitteraars onder ons: wees niet bang, we blijven u ook op andere manieren informeren.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5772640 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Media kunt u vinden op www.cnvmedia.nl en nu dus ook op Twitter via @CNVMedia .