Gemeente Maastricht

Servaaskermis blijft op Vrijthof

Vanaf 2012 verantwoordelijkheid voor wijkkermissen bij buurten zelf

4 maart 2011

Het college van burgemeester en wethouders verplaatst de Servaaskermis niet naar de Markt maar handhaaft deze voorjaarskermis op het Vrijthof. Dat schrijft het college in de Raadsnota 'Evaluatie en beleid Maastrichtse Kermissen', dat de gemeenteraad op 29 maart a.s. in haar vergadering bespreekt. Het college is verder voornemens om met ingang van 2012 de wijkkermissen niet meer zelf te organiseren. De wijkkermissen hebben steeds minder toeloop en het is moeilijk een (kwalitatieve) kermis neer te zetten zonder impuls en draagvlak uit de buurt zelf. Daarmee lijken de wijkkermissen dan ook niet levensvatbaar.

De gemeenteraad besloot in maart 2009 tot een verkenning van de positie van de 11 wijkkermissen en het verrichten van een onderzoek naar de verplaatsing van de Servaaskermis van het Vrijthof naar de Markt en de directe omgeving. Ook het Sphinxterrein is als optie meegenomen. Verder is de mogelijkheid van een aparte kinderkermis door het college bekeken.

Servaaskermis Uit het onderzoek blijkt dat de pachtinkomsten voor de standplaatsen op de Servaaskermis sinds 2009 een stijgende lijn vertonen. Dit is met name toe te schrijven aan de door de gemeente gehanteerde kwalitatieve doelstellingen. De kermis werd door de bezoekers en de kermisexploitanten positief gewaardeerd met een 7,2. De gemeente is daarmee op de goede weg. De Servaaskermis groeit toe naar een kermis met een sterke reputatie: een kwalitatieve en betaalbare kermis met een diversiteit aan attracties voor een breed publiek. De horeca-exploitanten van het vrijthof zijn minder te spreken over de Servaaskermis; zij beoordelen de kermis met een 5,3. Volgens hen wordt er tijdens de kermis minder gegeten op de terrassen.

Verplaatsing van de Servaaskermis naar de Markt, Boschstraat en Mosae Forumplein raadt het college af. Vooral het verplaatsen van dag-/weekmarkt, het ontbreken van voldoende stroomvoorzieningen, het omleiden van de stadsbussen en de onvoldoende technische/fysieke geschiktheid van de ondergrond zijn redenen om af te zien van verplaatsing van de Servaaskermis. Het Sphinxterrein is niet ideaal doordat de stadskermis aan het zicht wordt onttrokken en de technische/fysieke ongeschiktheid van het onverharde deel van dit terrein.

Wijkkermissen In Maastricht vinden jaarlijks 11 wijkkermissen plaats verdeeld over zeven wijken: Pottenberg, Itteren (2x), Heer (2x), Limmel, Borgharen (2x), Amby (2x) en Caberg. Ondanks dat de gemeente in 2009 en 2010 geen stroomkosten en in het merendeel van de gevallen geen standplaatskosten bij de kermisexploitanten in rekening bracht, blijft de animo onder de exploitanten voor een standplaats op de wijkkermissen laag. De wijkkermissen kosten de gemeente jaarlijks 40.000 euro. Dit zijn voornamelijk de kosten voor de inhuur van de stroomaggregaten op de kermisterreinen.

Het college zal het toejuichen als de buurt een kermis of alternatieve evenementen organiseert van voldoende kwaliteit en met voldoende draagvlak.. De gemeente faciliteert dergelijke nieuwe initiatieven in de buurten door oa. begeleiding in het vergunningentraject.

Kinderkermis Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat een afzonderlijke kinderkermis als evenement geen toegevoegde waarde is voor Maastricht. Een kinderkermis doet afbreuk aan de doelstellingen van de Servaaskermis; een kwalitatieve kermis met een diversiteit aan attracties voor alle leeftijdsgroepen. Ook de kermisbonden zien een aparte kinderkermis niet zitten.