Gemeente Maassluis

Beantwoording schriftelijke vragen CDA over veldverlichting

Geachte heer 't Hart,

U heeft ons op grond van artikel 51 van het Reglement van orde op 16 januari 2011 met uw

bovengenoemde brief vragen gesteld over de veldverlichting op de kunstgrasvelden van Evergreen en Excelsior Maassluis. Onderstaand treft u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1.

Deelt u onze mening dat een dergelijke aansluiting in beginsel een verantwoording is van de gemeente Maassluis?

Bij de realisatie van het kunstgrasveld wordt standaard ook de veldverlichting aangebracht. De

aansluiting van deze verlichting vindt plaats op de installatie van de vereniging. De vereniging is de gebruiker van de aansluiting op het sportcomplex en betaalt de kosten van energie. Bij de velden van VDL hebben wij aangesloten op de installatie van de vereniging omdat de vereniging de aansluitcapaciteit van de aansluiting zelf al door Stedin had laten realiseren. Bij Excelsior M en Evergreen hebben wij de verzwaring in ons project opgenomen omdat de capaciteit van de installatie op deze complexen ontoereikend was.

Vraag 2.

Wat zijn de vastgelegde afspraken tussen de gemeente en Stedin ten aanzien van de aansluitingen op het hoofdnet?

Aan Stedin is verzocht een aansluiting te realiseren van maximaal 3 x 250 ampère en het verwijderen van de oude aansluiting bij zowel Evergreen als Excelsior. Dit is middels een opdracht aan Stedin vastgelegd.

Vraag 3.

Klopt het dat de wettelijke termijn tussen aanvraag en realisatie van een aansluiting op het hoofdnet maximaal 18 weken mag duren?

In principe geldt hiervoor een wettelijke termijn van 18 weken. Voor beide aansluitingen zijn echter bijzondere omstandigheden aanwezig waardoor deze termijn niet haalbaar was. Voor Excelsior gold een realisatietermijn van 28 werkbare weken en voor Evergreen 26 werkbare weken. In beide gevallen is een nieuwe aansluiting aangevraagd voor de verlichting. Stedin staat het echter niet meer toe dat er twee aansluitingen op één perceel aanwezig zijn. Hierdoor was het noodzakelijk de bestaande aansluiting te verzwaren. Beide verenigingen wensten ook een verzwaring van de aansluiting omdat voor hun reguliere gebruik de capaciteit al onvoldoende bleek. Deze bestaande aansluitingen konden niet verzwaard worden. Een nieuwe aansluiting moest worden gecreëerd en de bestaande aansluiting moest worden verwijderd.

Vanuit Evergreen kwam het voorstel om de inkomende aansluiting te verplaatsen in verband met een mogelijke toekomstige verplaatsing van het clubhuis. Voor het verzwaren van de huidige aansluiting moest er uit de wijk Steendijkpolder Noord een nieuwe kabel getrokken worden.

Na grondonderzoek, uitgevoerd door Stedin/Joulz, bleek het tracé van de kabels dusdanig vervuild dat de kosten voor aanleg onacceptabel hoog zouden worden en daarom is er een alternatief tracé is gezocht.

Het alternatieve tracé is uiteindelijk gevonden op de Schenkeldijk, waarna definitief de locatie van de nieuwe trafo en aansluiting van Evergreen is bepaald. De gemeente heeft de offerte van Stedin laten toetsen door de Energiekamer (voorheen DTE) om na te gaan of dit voor de gemeente de meest gunstige (ook financieel) oplossing is.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden heeft Stedin onder meer te maken gekregen met langere levertijden van de trafo, vorstverlet en achterstallig onderhoud van de infrastructuur waardoor een andere trafo éérst gerenoveerd diende te worden.

Na de renovatie kon de nieuwe trafo pas worden ingeschakeld en inmiddels is de trafo en de

aansluitkast van Evergreen voorzien van spanning. In dit traject is steeds afstemming geweest met de vereniging.

Bij Excelsior M bleek de capaciteit van de trafo aan de Touwbaan niet voldoende en was uitbreiding van de bestaande trafo niet meer mogelijk. Daardoor moest Stedin een nieuwe trafo plaatsen aan de Touwbaan en alle bestaande bekabeling van de wijk overzetten. Daarmee was een termijn van 18 weken niet haalbaar.

Vraag 4.

Kunt u aangeven voor beide aansluitingen wanneer u de aanvraag heeft gedaan bij Stedin?

Voor hockeyvereniging Evergreen hebben wij een offerte aangevraagd in maart 2010. In mei hebben wij de offerte ontvangen en in juni hebben wij de opdracht aan Stedin verleend. Voor voetbalvereniging Excelsior M gelden dezelfde termijnen.

Vraag 5.

Indien de termijn van 18 weken op een gegeven moment is overschreden, kunt u aangeven welke

inspanningen op welke momenten u heeft gedaan in de richting van Stedin om de realisatie van de aansluitingen op het hoofdnet zo spoedig mogelijk te krijgen voor deze beide lichtinstallaties?

Zoals aangegeven was er geen termijn van 18 weken van toepassing. Er is regelmatig contact geweest betreffende de voortgang en realisatie. Gezien het feit de werkzaamheden van Stedin voor een groot deel aanpassingen en vernieuwingen van de eigen infrastructuur betreffen hebben wij binnen onze mogelijkheden dit proces niet kunnen versnellen. De verenigingen zijn door onze projectleider en directievoerder voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Zie verder ook het antwoord op vraag 3.

Vraag 6.

Kunt u bij Stedin nagaan wanneer deze aansluitingen gereed gaan komen voor deze beide installaties?

Op 11 februari brandde de verlichting op het nieuwe hockeyveld. De lichtarmaturen moeten nog

worden gericht. Dit zal binnenkort worden afgerond. Het veld is wel bruikbaar voor trainingsdoeleinden.

De verlichting op het eerste (oude) veld brandde weer op 21 februari. Door knelpunten in de interne aansluitingen is deze verlichting sinds begin februari uitgeschakeld geweest.

De veldverlichting bij Excelsior M brandt nog niet. De gemeentelijke werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. De vereniging dient er nog zorg voor te dragen dat de meter verplaatst wordt. Omdat de vereniging de aansluiting heeft dient zij dit zelf aan te vragen. Deze aanvraag is onlangs de deur uitgegaan. Het is nog onduidelijk wat de planning is van de benodigde werkzaamheden.

Vraag 7.

Bent u het eens met de stelling dat de verenigingen alles binnen hun mogelijkheden hebben gedaan om een spoedige aansluiting te bevorderen?

Wij hebben volledige medewerking gehad van de verenigingen om een spoedige aansluiting te bevorderen.

Vraag 8.

Deelt u onze mening dat de verenigingen inmiddels te lang op de verlichtingsfaciliteit hebben moeten wachten?

Wij zijn het met u eens dat de verenigingen lang op de verlichting hebben moeten wachten. Het is

spijtig dat het zolang moet duren en wij doen er alles aan om de aansluiting zo spoedig mogelijk te realiseren. In ons antwoord op vraag 3 zijn wij hierop verder ingegaan.

Specifiek voor de situatie bij Evergreen Hockey;

Vraag 9.

Bent u het eens met de stelling dat het kunstgrasveld sinds de oplevering niet de geboden oplossing biedt ten aanzien van de capaciteitsproblemen op de trainingsavonden en dat er in capaciteitszin geen verschil is tussen het seizoen 2009-2010 en 2010-2011?

Nee, dat zijn wij niet met u eens. De voornaamste reden voor de realisatie van het kunstgras bij

Evergreen was de planning van de wedstrijden op zaterdag en het tekort aan wedstrijdruimte in de toekomst. Met de realisatie van kunstgras is daadwerkelijk extra bespelingscapaciteit gerealiseerd.

Daarnaast geeft een extra veld aanvullende ruimte voor de trainingen. Het veld is voor gebruik door de vereniging op 2 augustus 2010 vrijgegeven. Helaas was trainen op het nieuwe veld met verlichting niet mogelijk.

Vraag 10.

Bent u voornemens de veldhuur voor de periode dat het veld in de avonduren niet gebruikt kon worden op het oude niveau, te weten het tarief voor een gewoon grasveld, te berekenen?

Wij willen de vereniging tegemoet komen en hen, zolang de lichtinstallatie nog niet werkt, uitsluitend de reguliere huur van een grassportveld berekenen. Na het tijdstip waarop de verlichting functioneert wordt het volledige bedrag voor de huur van een kunstgrasveld in rekening gebracht.

Vraag 11.

Bent u bereid om tot de oplevering van de aansluiting op het hoofdnet een noodoplossing voor Evergreen te faciliteren? Dan wel toe te staan en de meerkosten daarvan in mindering op de huur van het kunstgrasveld te brengen?

Nee. Wij zijn van mening dat de vereniging voldoende gecompenseerd wordt door een aanpassing van de huurvergoeding en dat verdere maatregelen niet nodig zijn. Een vraag van de vereniging voor een tijdelijke oplossing is aan ons ook nooit voorgelegd omdat hieraan blijkbaar ook de behoefte ontbrak.

Specifiek voor de situatie bij Excelsior M;

Vraag 12.

De vereniging was na toezeggingen begin oktober in de veronderstelling dat een aansluiting op zeer korte termijn, in de orde van enkele weken, tot stand zou komen. Inmiddels lopen de kosten op en overstijgen de grens van redelijkheid. Bent u bereid de meerkosten ten opzichte van een normale installatie in mindering te brengen op de huur van het kunstgrasveld?

Ook wij waren in de veronderstelling dat de verlichting snel gerealiseerd zou worden. In ons antwoord op vraag 3 zijn wij hier verder op ingegaan. In overleg met de vereniging hebben wij aangegeven dat wij geen ondersteuning zouden verlenen bij de realisatie van noodverlichting. Het is de keus van de vereniging geweest dit toch te realiseren.

Ook hier zijn wij bereid om zolang de veldverlichting nog niet werkt, uitsluitend de reguliere huur van een grassportveld in rekening te brengen. Na het tijdstip waarop de verlichting functioneert wordt het volledige bedrag voor de huur van een kunstgrasveld in rekening gebracht.