Gemeente Oldambt


Aantal bijstandsuitkeringen in Oldambt daalt

Oldambt wijkt in positieve zin af van landelijk beeld Het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeente Oldambt is in 2010 gedaald. Waren er begin 2010 nog 1.159 bijstandsgerechtigden met een uitkering, aan het einde van het jaar was dat aantal gedaald naar
1.114. Dit is een daling van ongeveer 4%. Landelijke cijfers van het CBS, die het bureau maandag bekendmaakte, laten een stijging van 9% zien. Van de mensen die een uitkering ontvangen in de gemeente Oldambt is ruim 13% jonger dan 27 jaar. Landelijk ligt dat percentage op 11%.

Een exacte reden voor het afwijkende beeld in de gemeente Oldambt is moeilijk te geven. Het lijkt erop dat de economische crisis minder hard in het Oldambt is aangekomen dan op andere plaatsen in Nederland. In ieder geval heeft de crisis geen stijging van het aantal bijstandsuitkeringen ten gevolg gehad.
Daarnaast is de gemeente Oldambt in 2010 begonnen met een ander re-integratiebeleid voor bijstandsgerechtigden. Dat komt er op neer dat zij in het re-integratietraject eerder een arbeidsovereenkomst krijgen aangeboden en daarmee een salaris krijgen. Het is echter nog te vroeg om het effect van het lagere aantal bijstandsuitkeringen hier aan toe te schrijven.

Nieuwst cijfers van het CBS laten zien, dat in 2010 in Nederland het aantal bijstandsuitkeringen aan personen jonger dan 65 jaar met 26 duizend is toegenomen. Eind 2010 werden 307 duizend bijstandsuitkeringen verstrekt. Dit is een stijging van 9%.

Gemeente Oldambt, 02-03-2011