Syntens

Syntens onderzocht, samen met de Nederlandse organisatie voor Expeditie en Logistiek FENEX, de mogelijkheid om sneller, slimmer en efficiënter informatie uit te wisselen binnen de keten van de zeehavenlogistiek. De resultaten zijn vastgelegd in een korte film en brochure en voor iedereen beschikbaar. Digitaal informatie uitwisselen biedt kansen voor de zeehavenlogistiek.

Uit de resultaten van het project blijkt dat hergebruik van informatie bij alle partijen in de keten beter kan. Dezelfde informatie wordt nu op verschillende plaatsen in de keten meerdere keren opnieuw ingetikt. Dit kost tijd en vergroot de kansen op fouten en misverstanden. Individuele ketenpartners staan er onvoldoende bij stil waarvoor andere ketenpartners informatie over de inkomende container nodig hebben en wat (verbeterde) digitale informatie uitwisseling en samenwerking hierbij voor hen op individueel en collectief niveau op kan leveren.

Met het oog op de toekomst is het van groot belang dat alle ketenpartners met elkaar samenwerken aan het realiseren van een optimaal hergebruik van informatie in de keten. Ondernemers die interesse hebben kunnen zich laten inspireren door de digitale brochure Deze geeft een beeld van de activiteiten die zijn uitgevoerd om de huidige informatie uitwisseling tussen bedrijven te verbeteren, waarbij we streven naar hergebruik van informatie. U leest de visie van betrokken ondernemers op slim digitaal samenwerken, u vindt verbeterpunten en er wordt toegelicht hoe standaarden het elektronisch zakendoen vergemakkelijken. Bekijk ook het korte filmpje over digitaal samenwerken in de zeehavenlogistiek. Alle informatie over het project vindt u ook op de website van Nederland Digitaal in Verbinding *.

Syntensadviseur Ritha van de Ruit is actief betrokken bij het project. Ze zegt hierover: 'Het resultaat is dat de kansen en besparingsmogelijkheden concreet in beeld zijn gebracht. Een betere digitale informatie uitwisseling zal uiteindelijk de concurrentiepositie van ondernemers verbeteren.' Voor meer informatie kunnen ondernemers contact opnemen met Syntensadviseur Ritha van de Ruit op telefoonnummer 06 - 22 19 84 40 of stuur een mail naar Ritha.vanderuit@syntens.nl


*Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV) stimuleerde van 2007 tot 2011 samenwerken met inzet van ICT in het Nederlandse MKB. Het Ministerie van Economische Zaken was initiatiefnemer en financier van het project. Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers, is één van de uitvoerende partners. Het brancheprogramma van NDiV richtte zich op de mogelijkheden voor slim digitaal samenwerken bij brancheorganisaties en hun leden. Meer informatie op www.ndiv.nl