Gemeente Purmerend

Besluiten Purmerendse gemeenteraad 3-3-2011

04 maart 2011

Bouw woonzorg-complex Heel Europa inclusief woontoren Met 21 stemmen voor en 13 stemmen tegen besloot de raad om het bestemmingsplan 'Weidevenne, kwadrant Europa, woonzorg-complex 2009' te wijzigen. Doorslaggevend in de besluitvorming was de keuze voor kortere wachtlijsten voor zorg en woningen in Purmerend. Door het gewijzigde bestemmingsplan is de weg vrijgemaakt voor de bouw van het woon-zorgcomplex Heel Europa aan de Genuahaven, inclusief een woontoren van zestig meter hoog. De extra (zorg)woningen maken het complex financieel haalbaar.
Genuahaven wordt in de wijk de kern van de woonzorgzone die ook een sterke buurtfunctie heeft. Het wooncomplex, met onder andere vier groepswoningen voor dementerende ouderen, wordt gecombineerd met een dienstencentrum, nachtpost, wasserette, kapper, café, winkel, informatieloket en een kinderdagverblijf.

Nieuwe werkwijze voor raad
Unaniem besloot de raad om als experiment een nieuwe werkwijze toe te passen waarbij samen met inwoners wordt gewerkt aan oplossingen voor problemen in de gemeente. De omslag in de manier van denken en werken wil de raad voor het eerst toepassen bij de herinrichting van het verkeer in de binnenstad door vooraf op interactieve wijze de meningen en ideeën van de gebruikers van de binnenstad te inventariseren en bespreken. Dit gebeurt via een stadsschouw, werkbezoeken, een enquête en de inzet van sociale media. In een afsluitende bijeenkomst wordt vastgesteld of er sprake is van een probleem en wat dit betekent. Daarna bekijkt de raad met bewoners hoe het probleem opgelost kan worden.

Motie over geplande rijksbezuinigingen
Met 19 stemmen voor en 15 stemmen tegen heeft de raad de motie van de SP aangenomen over de geplande bezuinigingen van het Rijk op de sociale werkplaatsen, de bijstand, de re-integratiebudgetten en het loslaten van het minimumloon. De raad verzoekt het college om via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het kabinet en de Tweede Kamer te laten weten dat de Purmerendse gemeenteraad de bezuinigingen onaanvaardbaar vindt en ook niet wil dat de gemeente door het Rijk wordt beperkt in de uitvoering van het armoedebeleid.

Verlaging automatiseringsbudget raad
Met 24 stemmen voor en 10 stemmen tegen nam de raad het amendement van de PVDA aan over de verlaging van het gereserveerde investeringsbudget voor automatisering voor de gemeenteraad met EUR 10.500. De raad kiest er voor om dit bedrag vervolgens te besteden als fractieondersteuning, waarbij het budget gelijkmatig wordt verdeeld over het aantal raadsleden.
Het budget was oorspronkelijk bestemd voor de eventuele aanschaf van e-readers of iPads, waarmee kan worden bespaard op papier en verzendingen. Omdat de gemeente volgens een contract tot januari 2013 echter nog profiteert van een gunstige papierprijs, valt op dit moment weinig te besparen op de kosten voor papier en verzending.