Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 4 maart 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de visvergunningen voor vissersvaartuigen. De wijziging omvat bepalingen over de inlevering van motorvermogens in het kader van motorvervanging, door het introduceren van een vangstrechtfactor; de inlevering van motorvermogens via het onttrekken van bestaande vaartuigen met visvergunning; de verlaging van het motorvermogen; de regeling rond het elektronisch logboek en bepalingen voor een vissersvaartuig voor wetenschappelijk onderzoek. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV), daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de herziene overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Zuid-Afrika over handel, ontwikkeling en samenwerking. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de gewijzigde partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de Groep van Afrika, het Caribische Gebied en de Stille Oceaan enerzijds en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten anderzijds. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering bevestigt Brigitt Van Nerum en Wim Van den Bossche als leden van het Wetenschappelijk Comité voor de Economische Begroting van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering benoemt Jo Libeer als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, ter vervanging van Peter Leyman wiens mandaat hij zal beëindigen. Aan Peter Leyman wordt eervol ontslag verleend.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege
In het kader van het Geactualiseerd SIGMA-plan, de pre-grondenbanken voor het Strategisch Plan voor de Haven van Antwerpen, deel Linkerscheldeoever en Rechterscheldeoever en de uitbreiding van het Zwin legt de Vlaamse Regering de pachtaanvaardingsvergoeding als nieuwe flankerende maatregel vast. De nieuwe vergoeding creëert een groter aanbod aan 'verpachtbare' gronden waardoor benadeelde pachters uit het projectgebied niet meer gedwongen zijn gronden aan te kopen. De Vlaamse Landmaatschappij wordt belast met de uitvoering van de flankerende maatregelen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten, viceminister-president Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters
Op 21 januari 2011 bereikten de drie Gewestregeringen een politiek akkoord over de globale hervorming van de verkeersfiscaliteit. De Vlaamse Regering stemt nu in met twee voorstellen, enerzijds voor het globaal governance model voor het intergewestelijk overleg, samenwerking en projectaansturing, met aanduiding van de te nemen stappen voor het Vlaams Gewest; en anderzijds een voorstel tot doorstart van bestek tot begeleiding bij het aanbestedingstraject van de DBFMO, omdat de initiële procedure van samengevoegde opdracht tussen het Vlaams en het Waals Gewest werd stopgezet. De organisatiestructuur die vandaag reeds in het Vlaams Gewest bestaat op strategisch en tactisch niveau wordt uitgebreid met een operationele poot, het Vlaamse Project Management Office (PMO) 'Duurzame Mobiliteit'.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wil de regeling voor personeelsmobiliteit uitbreiden, zodat de mobiliteit vanuit de lokale sector naar de diensten van de Vlaamse overheid mogelijk wordt. Daarvoor wijzigt ze principieel het Vlaams personeelsstatuut rond de externe mobiliteit. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. Ze beslist tegelijk principieel de externe personeelsmobiliteit te regelen tussen bepaalde lokale overheden onderling en tussen bepaalde lokale overheden en de diensten van de Vlaamse overheid onderling. Over dit laatste besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het bewijs van taalkennis regelt. Tot nu toe lag de bevoegdheid om bewijzen van de taalkennis uit te reiken exclusief bij SELOR, zoals geregeld in de bestuurstaalwet. Door een arrest van het Grondwettelijk Hof en van de Raad van State, en door een klacht bij de Europese Commissie is er nu een probleem met die exclusieve bevoegdheid, zodat een wijziging van de bestuurstaalwet, via een decreet, nodig is. Door deze wijziging bepaalt de Vlaamse Regering welke instanties de bewijzen van taalkennis uitreiken en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. Een nog te nemen uitvoeringsbesluit zal daarna de voorwaarden bepalen waaraan andere taalattesten, uitgereikt door binnen- en buitenlandse instanties, moeten voldoen. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Vlaams adviesraad voor Bestuurszaken, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het VIPA verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers met voornamelijk een vzw- en ocmw-statuut, uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen met verbouwing, het uitbreiden, verbouwen of leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. De Vlaamse Regering bepaalt de sectoren waarvoor een investeringssubsidie kan verkregen worden en de wijze van toekenning en vereffening ervan. In het kader van een algemene herziening van de verschillende sectorbesluiten van het VIPA en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering nu definitief het sectorbesluit voor de kinderopvang.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Voor het werkjaar 2011 kent de Vlaamse Regering 1,1 miljoen euro subsidie toe aan de vzw YAR Vlaanderen in Hasselt voor het project Youth at Risk Vlaanderen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Woonzorgdecreet, voor wat de medewerking van de lokale overheden bij de toepassing van sommige bepalingen van het decreet betreft. De wijziging biedt onder meer een decretale grondslag voor de medewerking van de burgemeester en de brandweer bij het toezicht op de naleving van de brandveiligheidsnormen door woonzorgvoorzieningen. Het biedt ook een decretale grondslag voor de verplichte medewerking van de lokale overheden wanneer de Vlaamse overheid een woonzorgvoorziening beveelt om haar activiteit onmiddellijk te beëindigen omwille van een reëel en ernstig gevaar voor de gezondheid en de veiligheid van de gebruikers. Het voorziet ook een decretale grondslag voor de bepaling waarbij elke eventuele beslissing van een door de rechtbank aangestelde verantwoordelijke beheerder tot spoedige stopzetting van de uitbating en ontruiming van een voorziening, het voorwerp moet uitmaken van een voorafgaand overleg tussen de verantwoordelijke beheerder, de burgemeester en de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, bij de SERV en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het drinkwaterdecreet en wijzigt principieel het besluit met de reglementering over de kwaliteit en levering van drinkwater. Het besluit voorziet de nodige praktische bepalingen voor het toezicht op de toepassing van het decreet en zijn uitvoeringsbesluiten door middel van onder meer de aanduiding van toezichthoudende en controle-ambtenaren. Over beide besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden en het oplossen van een aantal onduidelijkheden en onnauwkeurigheden, stemt de Vlaamse Regering in met het ontwerp van koninklijk besluit tot aanpassing van de rijbewijscategorieën, het rijbewijsmodel en de voorwaarden voor examinatoren. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn naar Belgische wetgeving, waardoor de rijbewijscategorieën worden aangepast, het nieuwe rijbewijs in bankkaartmodel wordt ingevoerd en er minimumnormen voor examinatoren worden ingevoerd.

Op voorstel van minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering wijzigt principieel een aantal besluiten met betrekking tot de watertoets. Het doel van zo'n watertoets is dat bij elke (overheids)beslissing rekening wordt gehouden met het watersysteem en het -beleid. De wijzigingen omvatten onder meer een vormelijke en inhoudelijke vereenvoudiging die ervoor zorgt dat sneller kan nagegaan worden of het advies van de waterbeheerder vereist is; een afstemming van het uitvoeringsbesluit watertoets op de wijzigingen aan het decreet over het Integraal Waterbeleid (het vragen van advies voor de vergunningverlener wordt een verplichting); en een actualisering en uitbreiding van de kaart met aanduiding van de overstromingsgevoelige gebieden. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de MiNa-raad en de SERV.

Op voorstel van minister Hilde Crevits, minister Joke Schauvliege en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van de wet over de wateringen, de wet over de polders en de wet over onbevaarbare waterlopen, en tot wijziging van het decreet dat de rooilijnen vaststelt. De wijzigingen betreffen een vereenvoudiging en integratie van sectorale toestemmingen en machtigingen in de stedenbouwkundige vergunningsverlening. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed, de MORA en de MiNa-raad, daarna gaat het naar de Raad van State. In ditzelfde kader wijzigt de Vlaamse Regering principieel een aantal besluiten ter integratie van machtigingen en toestemmingen in de stedenbouwkundige vergunning. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. Beide beslisingen hebben tot doel de administratieve overlast voor de burger te verminderen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Wooncode bepaalt de wijze van financiering van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Door de bestuurlijke hervorming BBB werd dit gewijzigd en moet de Vlaamse Regering de regels hiervoor vaststellen. Omdat dit nog niet is gebeurd, bleef de oude regeling doorlopen. Voor de jaren 2008, 2009 en 2010 zijn hierdoor problemen gerezen. In afwachting van het nieuwe besluit dat de regels vastlegt, beslist de Vlaamse Regering daarom nu over de berekeningswijze voor deze jaren voor de overgangsregeling voor de bijdrage van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering beslist tot vervanging van één mandaat, de verlenging van drie mandaten en de aanstelling van de voorzitter in de raad van bestuur van de Stichting Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van managementovereenkomst met het departement Onderwijs en Vorming voor de periode 2011-2015. De Vlaamse minister bevoegd voor Onderwijs zal het ontwerp van managementovereenkomst voorleggen aan het Vlaams Parlement en namens de Vlaamse Regering ondertekenen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 4,7 miljoen euro toe aan Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS), voor de organisatie van schoolsport voor de periode van 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011. De subsidie kan gebruikt worden voor personeels- en werkingskosten.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De huidige regelgeving voor het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) in Vlaanderen dateert van 1990 en is in de loop van de jaren herhaaldelijk gewijzigd. Een actualisering dringt zich dus op. Daarnaast zijn er nieuwe vragen en behoeften van leerlingen ontstaan en heeft een Werkgroep Inhoudelijke Vernieuwing DKO twee strategische doelstellingen geformuleerd. Eén daarvan is 'artistieke opleidingen organiseren voor de actieve cultuurparticipant'. Om dit te realiseren is een nieuwe opleidingenstructuur nodig, die beschreven staat in de conceptnota 'Kunst verandert!'. De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan deze conceptnota en machtigt de bevoegde minister voor onderwijs hierover advies in te winnen bij de adviesorganen VlOR, SARC, SERV en de Vlaamse Jeugdraad en erover te overleggen met het betrokken onderwijs- en cultuurveld.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State hechtte de Vlaamse Regering eind vorig jaar haar definitieve goedkeuring aan het codificatiebesluit voor het secundair onderwijs. Het besluit kadert in de inspanningen voor de vereenvoudiging van de onderwijsregelgeving. Omdat het de bedoeling is om bepalingen uit alle decreten rond het secundair onderwijs samen te brengen, of ze nu gaan over financiering, organisatie of personeel, wordt gesproken over een codificatie in plaats van een coördinatie. Nu, na advies van de Raad van State, hecht ze haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat de bepalingen uit dat codificatiebesluit bekrachtigt. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het Decreet Basisonderwijs fungeren jaarlijks tien scholen als examencommissie voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. Per provincie is er telkens één officiële en één vrije school die dienst doet als examencommissie. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit hierover en machtigt de bevoegde minister de scholen die voor het schooljaar 2010-2011 zijn aangeduid als examencommissie bekend te maken. De wijzigingen hebben te maken met het aanduiden van twee nieuwe scholen als examencommissie, omdat in Limburg en Antwerpen twee scholen gevraagd hebben om niet langer examenschool te zijn; het wijzigen van het model van getuigschrift, en het veranderen van enkele benamingen door de oprichting van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Specifiek regionaal bedrijventerrein transport, distributie en logistieke zone Westrode' met 60 dagen te verlengen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 21 januari 2011 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet met diverse fiscale en financiële bepalingen definitief goed. Tegelijk keurde ze principieel een amendement goed op dit ontwerpdecreet. Het gaat om de fiscale hoofdstukken met een duidelijke band met de middelenbegroting 2011, die via amendement terug opgenomen worden in het Programmadecreet 2011. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het amendement met de diverse fiscale en financiële bepalingen goed. Het amendement wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel een artikel van het besluit over stedenbouwkundige attesten, projectvergaderingen en stedenbouwkundige inlichtingen. De wijziging beoogt om de projectvergaderingen, ingevoerd met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, ook mogelijk te maken voor kleinere maar complexere projecten. Het toepassingsgebied wordt daarvoor uitgebreid naar projecten waarover meerdere adviezen nodig zijn. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Noord-Zuid verbinding N74'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). De wijziging beoogt de VCRO op vier punten te wijzigen of te verduidelijken, namelijk voor de bevoegdheid voor het verlenen van de onteigeningsmachtiging bij gelijktijdige opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het onteigeningsplan; voor de taakverdeling bij het behandelen van de planologische attesten; voor de beroepstermijn bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en voor het verlenen van milieuvergunningen voor zonevreemde inrichtingen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en van het oprichtingsdecreet van de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO). De Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening wordt opgeheven. De taken worden overgenomen door enerzijds de SARO en anderzijds het departement RWO. De taakomschrijving van de SARO wordt bijgesteld om erover te waken dat enkel strategische beleidsaangelegenheden aan deze raad worden voorgelegd. De meer technische aangelegenheden zullen binnen de administratie worden voorbereid. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SAR Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en daarna bij de Raad van State.