Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 4 maart 2011

U ziet hier het logo van Nieuwegein Schoon Het Anna van Rijn College, locatie Harmonielaan, adopteerde donderdag 3 maart Park Kokkebogaard. Dit betekent o.a. dat leerlingen van de school elke twee maanden het zwerfvuil in en om het park opruimen. Uit handen van wethouder Hans Reusch ontvingen zij een officieel adoptiecertificaat. Hans Reusch: "Ik ben blij dat jullie meehelpen om het zwerfafval op te ruimen. Alleen met elkaar kunnen we onze omgeving netjes houden." En hij vervolgde met een knipoog: "En jullie gooien zelf natuurlijk niks op straat." Vooral dit laatste werd beaamd door de jongeren! De 20 leerlingen hadden er in ieder geval zin in, want het was lekker weer!

Op deze foto zie je Hans Reusch

Adoptie park Kokkebogaard

Het Anna van Rijn College wilde graag met haar schoollocatie aan de Harmonielaan het park Kokkebogaard "adopteren". Leerlingen van zes klassen in het eerste leerjaar gaan dan zes maal per jaar het park ontdoen van al het zwerfafval. Zij leveren hiermee een goede bijdrage aan de samenleving en ze doen dit dan ook in het kader van hun maatschappelijke stage. Ze maken hierbij gebruik van de door het Milieu Educatie Centrum ontwikkelde lessenserie `De Zwerfvuiladviseurs'.

Vorig jaar adopteerde het Anna van Rijn College met haar locaties De Linie en De Bosruiter al park Oudegein. Ook dit jaar gingen op dinsdag
1 maart 86 leerlingen van deze locaties in Park Oudegein aan de slag als zwerfvuiladviseurs.

1000 kilo zwerfafval

Behalve het Anna van Rijn College, locaties De Linie, De Bosruiter en Harmonielaan, maakten donderdag ook 24 leerlingen van de groepen 6 en 7 van P.C.B.S. De Trompetvogel hun schoolomgeving zwerfafvalvrij. Al deze leerlingen samen maakten Nieuwegein deze week zo'n 1.000 kilo zwerfafval schoner!

Dus met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 12 maart nog in het vooruitzicht, is de voorjaarschoonmaak in Nieuwegein al goed begonnen!

Komende donderdag 10 maart ruimen weer 25 leerlingen P.C.B.S. De Trompetvogel het zwerfafval rond hun school op. In april, mei en juni gaan nog 3 groepen van 20 leerlingen van het Anna van Rijn College aan de slag.

De Zwerfvuiladviseurs

In het kader van de gemeentelijke zwerfafvalproject Nieuwegein Schoon, heel gewoon! heeft het Milieu Educatie Centrum de lessenserie `De Zwerfvuiladviseurs' ontwikkeld. Hiermee ontdekken de leerlingen wat zij als onderzoekers, opruimers en adviseurs tegen zwerfvuil kunnen doen. De leerlingen merken dat er buiten veel rotzooi ligt en helpen met opruimen. De afdeling Beheer van de gemeente stelt hiervoor de materialen ter beschikking. De leerlingen tellen en sorteren het afval en maken van de gegevens een staafdiagram. Als afsluiting geven zij advies hoe zwerfvuil verminderd kan worden. Zo draagt deze lessenserie bij aan duurzaam gedrag en een schone leefomgeving.

Met de campagne `Nieuwegein schoon, heel gewoon!' wil de gemeente inwoners stimuleren om minder zwerfafval op straat te gooien en zelf een handje te helpen met opruimen. Meer informatie over de campagne en deze activiteiten is te vinden op de speciale website: www.nieuwegein.nl/schoon.