Gemeente Alkmaar


Westerhoutkwartier is rijksbeschermd stadsgezicht

Alkmaar, 4 maart 2011

De ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Infrastructuur en Milieu (I&M) hebben het Westerhoutkwartier de status van beschermd stadsgezicht gegeven. Het Westerhoutkwartier is hiermee één van de 350 beschermde gezichten van ons land. De bescherming is bedoeld om het karakter van het gebied te behouden.

Nationaal belang
Het Westerhoutkwartier is van nationaal belang als stedelijk woongebied met een oude hoofdwegenstructuur en een stadspark. De bebouwing is hoofdzakelijk uit 1850-1940 wordt gekenmerkt door bijzondere woonhuisarchitectuur en monumenten zoals de voorgevel van het MCA, Huize Westerlicht, de drie begraafplaatsen en het Murmelliusgymnasium.

Doel bescherming
Voor een rijksbeschermd stadsgezicht moet de gemeente een conserverend bestemmingsplan opstellen. Zo een bestemmingsplan is veel gedetailleerder dan een regulier plan. De regels van vergunningvrij bouwen zijn niet van toepassing. Bouw- en sloopwerkzaamheden die niet binnen de karakteristiek passen, worden hiermee voorkomen. De karakteristiek van het gebied wordt bepaald door de structuur van bebouwing, water en wegen. Daarnaast is het groen specifiek voor het Westerhoutkwartier.

Gebied
Het Westerhoutkwartier in Alkmaar ligt tussen de Kennemerstraatweg, de Prins bernhardlaan, de westerweg en de Singel. Het Westerhoutkwartier valt binnen het bestemmingsplan Alkmaar Zuid, dat voor de zomer ter visie zal liggen.