Gemeente Leeuwarden

Wijkidee tegeltableau Westeinde

De Leeuwarder wijk Westeinde is binnenkort een bijzonder kunstwerk rijker. Bewoonster en initiatiefnemer Siska Alkema ontving een wijkwaardebon van het project Wijkidee van de gemeente Leeuwarden voor haar idee om een kunstwerk te plaatsen.

Het kunstwerk gaat bestaan uit een mozaïek van fotoportretten dat zo de naam Westeinde vormt. Het kunstwerk komt te hangen aan de buitenkant van het winkelcentrum van Westeinde.

'Mensen maken de wijk'

Het kunstwerk vormt de markering van de wijk en komt te hangen aan de buitenkant van het winkelcentrum van Westeinde. Siska: `De meeste mensen kennen wel iemand op het tableau, dus het is iets waar je even bij stilstaat. Mensen maken de wijk!'

Op de foto

Als bewoner van Westeinde krijgt u deze maand een inschrijfformulier in de brievenbus. Daarmee kunt u aangeven of u een foto wilt laten maken voor op het kunstwerk. Het kunstwerk bestaat namelijk uit 300 portretfoto's. Aanmelden kan ook via www.noorderblik.nl.

Wijkwaardebonnen

Leeuwarden kreeg het geld voor het project van het voormalig ministerie van VROM/WWI. Vanuit het project Wijkidee zijn vanaf 2008 al ruim honderd wijkwaardebonnen toegekend aan bewonersinitiatieven. Voor 2010 was er EUR 240.000,- beschikbaar voor de wijken Aldlân-Oost, Westeinde, de Wielenpôlle en de dorpen Wirdum en Swichum. Het Adviesplatform Wijkidee, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de betreffende wijkpanels, adviseert de burgemeester en wethouders over de toekenning van wijkwaardebonnen.

Wijkideeën

De projecten zijn volop in uitvoering. Bewoners organiseren gezamenlijk diverse activiteiten waaronder kunst- en theaterprojecten, wandelroutes, een kinderkrant, sportactiviteiten of fleuren de wijk op door nieuwe speelvoorzieningen, een boomkranswedstrijd, bloembakken of nieuwe broedplaatsen voor vogels.