Gemeente Leidschendam-Voorburg



College geeft richting aan de Voorjaarsnota 2011

4 maart 2011 - Het college van burgemeester en wethouders Leidschendam-Voorburg heeft de zogenoemde `Opmaat tot de Voorjaarsnota 2011' opgesteld. Hiermee geeft het college richting aan de bezuinigingsvoorstellen die worden opgenomen in de Voorjaarsnota 2011. De Opmaat is gebaseerd op de kerntakendiscussie die momenteel loopt binnen de gemeente. Het college wil ook in 2018 een financieel gezonde gemeente zijn, met realistische wensen en ambities. En een gemeente die gericht is op het uitvoeren van haar kerntaken.

In de Opmaat gaat het nog niet om concrete bezuinigingsmaatregelen met de daarbij behorende bedragen. Deze moeten nog nader worden uitgewerkt en worden opgenomen in de Voorjaarsnota 2011, die op 21 juni wordt besproken in de gemeenteraad.

Kerntakendiscussie
In 2010 zijn het college en de gemeenteraad gezamenlijk gestart met de kerntakendiscussie over de gemeentelijke bezuinigingsoperatie. Op basis van de kerntakendiscussie stelt het college in de Voorjaarsnota 2011 aan de raad voor hoe de bezuinigingsopgave van 25 miljoen in 2018 gerealiseerd zou moeten worden. Uitgangspunt van deze voorstellen is de vraag "Wat voor gemeente wil Leidschendam-Voorburg zijn in 2018?". Het coalitieakkoord "Verantwoord Vooruit" 2010-2014 is hierbij leidend.

Focus op kerntaak en zwakke groepen ontzien
Leidschendam-Voorburg is altijd een financieel gezonde gemeente geweest en de gemeente wil dat ook blijven. Met realistische wensen en ambities, die passen bij de financiële mogelijkheden. De focus moet daarbij liggen op de kerntaken van de gemeente. De bezuinigingstaak van structureel 25 miljoen euro gaat ingrijpende gevolgen hebben voor het voorzieningenniveau. De gemeente streeft er naar het voorzieningenniveau en niveau van dienstverlening zoveel mogelijk in stand te houden. Uitgangspunt is dat zwakkere groepen in de samenleving zo lang mogelijk worden ontzien. De gemeente wil geen algemene lastenverhoging gebruiken om tekorten af te dekken. Daarnaast geeft de gemeente voorrang aan de uitvoering van bestaande plannen boven het maken van nieuw beleid. Ook de ambtelijke organisatie zal moeten inkrimpen.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de gemeente www.lv.nl/verantwoordvooruit.