Gemeente Spijkenisse


Start bouw onbemand benzinestation

04 maart 2011

Op dinsdag 01 maart 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders de vergunning afgegeven voor de bouw van een onbemand benzinestation in het Hartelpark langs de Borgtweg.

Dit benzinestation vervangt het huidige benzinestation aan de Stationsstraat. Direct na het verstrekken van de vergunning is een start gemaakt met de bouw van het benzinestation.

De grond waarop het station wordt gebouwd moet tenminste 3 maanden lang inklinken om straks een stevige ondergrond voor bezoekende automobilisten te bieden. Voor dat inklinken worden buizen in de grond geboord. Daarna wordt er een zandlaag over het geheel aangebracht. Door de druk moet het geheel ruim een halve meter zakken voor de bouw van het station zelf kan starten.

Naar verwachting duurt de feitelijke bouw van het benzinestation zes weken. Dat maakt dat het benzinestation in september 2011 in gebruik kan worden genomen. Bij ingebruikname van het nieuwe station wordt het benzinestation aan de Stationsstraat gesloten.

Bezwaren
Aan het verstrekken van die bouwvergunning ging een periode van procederen tegen de komst van het benzinestation vooraf. In januari 2011 verstrekte de provincie een verklaring van geen bezwaar, waardoor een bouwvergunning kon worden afgegeven.

Of aan het procederen door het verstekken van de vergunning een eind komt is nog maar de vraag. Tot 6 weken na het verstrekken van een bouwvergunning kan tegen die vergunning beroep worden ingesteld. Na verlening van de bouwvergunning kan daar gebruik van worden gemaakt. De vergunning is dus nog niet onherroepelijk.

De mogelijk bestaat dat een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, met als doel de vergunning (tijdelijk) te schorsen. Gebeurt dit niet of verwerpt de rechter een dergelijk verzoek, dan kan in ieder geval tot op een eventueel beroep is beslist met de werkzaamheden worden doorgegaan.

Compensatie groen
Door de bouw van het vervangende benzinestation gaat een klein deel van het groen in het Hartelpark verloren. Daarvoor is er 4 jaar geleden, ter compensatie van dat verlies, een extra groengebied aangelegd langs de Malledijk. Voor het vergroten van de waterbergingscapaciteit in en rond het park wordt tenslotte de sloot langs de Borgtweg verbreed.