Nieuw-Vlaamse Alliantie



Vlaamse Regering keurt personeelsmobiliteit tussen lokale overheden, provincies en Vlaamse overheid principieel goed

klok 4 maart 2011

De Vlaamse Regering verleende vandaag, op voorstel van Vlaams minister van Bestuurszaken en Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois, haar principiële goedkeuring aan twee ontwerpbesluiten, waarbij personeelsmobiliteit tussen de lokale overheden onderling, en de diensten van de Vlaamse overheid mogelijk wordt gemaakt. Na het inwinnen van de nodige adviezen volgt in principe nog voor de zomervakantie de definitieve goedkeuring.

Minister Bourgeois: "Het voorliggend besluit regelt de onderlinge externe mobiliteit tussen de lokale overheden, de provinciale overheden en de diensten van de Vlaamse overheid, waardoor de publieke arbeidsmarkt zal vergroten en de kennisuitwisseling tussen de verschillende overheden gestimuleerd zal worden."

De Vlaamse overheid voert een vernieuwend personeelsbeleid met onder andere het scheppen van mogelijke mobiliteit tussen en binnen bestuurslagen. In de vorige regering heeft minister Bourgeois de mobiliteit binnen de Vlaamse overheid al verruimd (VRT, UZ Gent) en de interfederale mobiliteit ingevoerd.

Nu wordt een grote nieuwe stap gezet. De mobiliteit wordt doorgetrokken van de lokale sector naar de Vlaamse overheid en omgekeerd, en tevens tussen de lokale besturen onderling. Dit beantwoordt aan een modern personeelsbeleid dat aan de overheidsmedewerkers de kans biedt om tijdens hun loopbaan nieuwe taken uit te oefenen. Die wens komt ook naar voor in de personeelspeiling bij de Vlaamse overheid en is een jarenoude vraag van de VVSG.

"Het voordeel van deze regeling is dat overheden nu doelgericht en kostenbesparend bepaalde profielen kunnen aantrekken," aldus minister Bourgeois. "Binnen een gemeente moet dit ook de samenwerking tussen gemeente en OCMW bevorderen. Voor de personeelsleden gaat het over een verbreding van loopbaankansen en mogelijkheden om ervaringen op te doen bij verschillende besturen. De regeling kan bovendien ook de mogelijkheid bieden dichter bij huis te werken." Auteur(s): Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Contactinfo:

Ellen Devriendt, raadgever communicatie van minister Geert Bourgeois E-Post: ellen devriendt vlaanderen be