Artsen zonder Grenzen

Grens Tunesië-Libië: Artsen zonder Grenzen start geestelijke gezondheidszorg

04-03-2011

Een eerste medisch team van Artsen zonder Grenzen wist op 25 februari Benghazi, in het oosten van Libië, te bereiken om hulp te verlenen in verband met de crisis. Dat team is inmiddels versterkt. In Ras Ajdir, aan de westkant van Libië bij de grens met Tunesië, staat een ander medisch team van Artsen zonder Grenzen klaar om Libië in te gaan. Daarnaast onderzoekt het team de medische toestand van seizoenswerkers die het land ontvlucht zijn, in samenwerking met de Tunesische gezondheidsautoriteiten en de Rode Halve Maan. Artsen zonder Grenzen zal geestelijke gezondheidszorg gaan bieden aan deze mensen.

Libië: toegang geweigerd

Het team, dat een voorraad medicijnen en materiaal bij zich heeft, wordt echter al sinds vorige week de toegang tot Libië geweigerd. 'Veel mensen die het land uit zijn gekomen hebben ons verteld dat gewonden het land niet uit mogen,' vertelt Ivan Gayton, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen vanuit de Tunesische grens met Libië. 'We hebben contact met medisch personeel in Libië en zij verklaren dat zij gewonden verzorgen en meer materiaal en medicijnen nodig hebben. Wij blijven naar mogelijkheden zoeken om de conflictgebieden te bereiken. Zowel vanaf de Tunesische grens als vanuit Oost-Libië.' Meer medische medewerkers en voorraden zijn onderweg.

Enorme gulheid Tunesië

Op 3 maart waren er in totaal 91.000 mensen, voornamelijk seizoenswerkers uit Egypte, Tunesië en daarnaast ook Azië, het land ontvlucht. 'Hoewel de vluchtelingen het moeilijk hebben, kunnen we op dit moment niet van een humanitaire crisis aan de Tunesische-Libische grens spreken. Dat is te danken aan de prijzenswaardige manier en inzet waarmee zowel burgers als de autoriteiten hen opvangen. De gulheid van de Tunesiërs is enorm: we hebben honderden mensen gezien die voedsel, water, dekens, brandhout en andere spullen droegen, op weg naar de vluchtelingen. Doorgaans gaat het om gezonde mannen, ernstige medische noden zijn er niet vastgesteld,' aldus Ivan Gayton. Artsen zonder Grenzen zal de medisch-humanitaire situatie aan de grens in de gaten blijven houden.

Geestelijke gezondheidszorg

Daarnaast heeft het team mensen op hun medische toestand onderzocht, in samenwerking met de Tunesische gezondheidsautoriteiten en de Rode Halve Maan die tot nu toe de situatie goed aankunnen. Ivan Gayton: 'Tot nu hebben we geen ernstige gezondheidsproblemen gezien, wel zijn er veel klachten zoals het koud hebben en pijn in hoofd en buik. Op basis van gesprekken met de seizoenswerkers en andere humanitaire organisaties hebben we vastgesteld dat er een behoefte is aan geestelijke gezondheidszorg. Vele mensen zijn in Libië ooggetuige geweest van gewelddadigheden, of zijn zelf getroffen. Ze wachten nu op repatriatie en verkeren in grote onzekerheid over hun nabije toekomst en dat levert veel stress op. Wij zullen daarom een programma voor geestelijke gezondheidszorg starten. Dokters aan de grens zullen patiënten die psychosociale hulp nodig hebben, naar ons doorverwijzen.'