Nieuw-Vlaamse Alliantie




Arabische wereld en EU: samen bouwen aan vrede en democratie

klok 4 maart 2011

De Interparlementaire Vergadering van de Mediterrane Unie* hield haar 7e jaarlijkse plenaire sessie op 3 en 4 maart in Rome. Een uitgelezen moment om de toekomstige relatie tussen Europa en de Mediterrane landen te herbekijken. De Arabische wereld schrijft immers geschiedenis, de afgelopen twee maanden kwamen twee autoritaire regimes in Tunesie en Egypte ten val, in Libie woedt de revolutie volop en wat er nog te gebeuren staat in andere Mediterrane landen is op dit ogenblik koffiedik kijken. Frieda Brepoels, lid van de Euromed-delegatie in het Europees Parlement, senator Frank Boogaerts en Kamerlid Nadia Sminate namen voor de N-VA aan de werkzaamheden deel.

De roep tot democratisering van de Arabische jeugd, ontgoocheld in de eigen leiders die geen sociale bescherming en kansen op werk bieden, moet tot nieuwe strategische relaties tussen de EU en de Euromedlanden leiden. Frieda Brepoels:"De omwenteling van 1989 in Oost-Europa na de val van de Muur moet nu navolging krijgen in de zuidelijke buurlanden van de Europese Unie. Democratie, mensenrechten, sociale gelijkheid, menselijke waardigheid en respect, al deze waarden liggen aan de basis van de revolutie en moeten nu voluit ondersteund worden. De ontwikkelingen in Libië maken duidelijk dat de strijd voor een pluralistisch Noord-Afrika en Midden-Oosten nog lang niet gestreden is. Het is daarom onze politieke verantwoordelijkheid om onvoorwaardelijke steun voor een gehele democratische omwenteling uit te spreken. Alle aanwezigen in Rome schaarden zich achter deze oproep."

Frank Boogaerts: "De politieke steun van de EU zal zich moeten vertalen in concrete maatregelen. De Europese Investeringsbank moet verder fondsen ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van de private sector, voor steun aan KMO's en het aanmoedigen van investeringen. De know-how van Vlaanderen op vlak van transport en havens kan hier een belangrijke meerwaarde bieden. Alleen zo kunnen de oorzaken die aan de basis liggen van de revolutie worden weggenomen. Op de lange termijn kan zelfs een heuse Mediterrane Investeringsbank de rol van de EU overnemen."

"De onstabiele situatie stelt de EU voor grote uitdagingen. De acute humanitaire nood moet zo snel als mogelijk gelenigd worden, zowel ter plaatse als door het evacueren uit bedreigde gebieden. Wel moeten we vermijden dat deze tijdelijke vluchtelingenproblematiek leidt tot belangrijke migratiestromen richting Europa. Enerzijds is het voor de EU onmogelijk om al deze problemen op te vangen, anderzijds is het de wens van de betrokken bevolking om zo snel als mogelijk terug te keren als de veiligheid het toelaat om zelf bij te dragen aan de uitbouw van de nieuwe democratie en wij zullen hen hier ten volle in ondersteunen", aldus nog Nadia Sminate.

^* De Interparlementaire Vergadering van de Mediterrane Unie brengt 280 parlementsleden samen uit de landen die deelnemen aan de Unie voor het Mediterraan Partnerschap. Delegaties uit het Europees Parlement, EU lidstaten, Kroatië, Monaco, Montenegro, Algerije, Jordanië, Israel, Libanon, Mauritanië, Marokko, Palestina, Syrië en Turkije nemen aan de plenaire sessie in Rome deel. Tunesië en Egypte hebben wegens de omstandigheden in eigen land geen delegatie afgevaardigd. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Frank Boogaerts, Senator Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu