Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Geen ontheffing voor bierfiets


3 maart 2011

Bierfietsen breder dan anderhalve meter komen niet in aanmerking voor een ontheffing op de openbare weg in stadsdeel Centrum. Dit betekent dat deze fietsen niet meer rond mogen rijden in de binnenstad. Dit geldt ook voor de `sightseeingfiets'.

Dat heeft het dagelijks bestuur begin deze maand besloten. De weigering van de ontheffing heeft ook betrekking op de `sightseeingfiets', een alcohol-loos initiatief. De sightseeingfiets heeft namelijk dezelfde uiterlijke kenmerken als de bierfiets.

Veilig verkeer

Het gebruik van de bier- en sightseeingfietsen leidt tot hinder en gevaarlijke situaties op de weg. Over het algemeen zijn de fietsen traag en veroorzaakt het inhalen van deze fietsen, zeker in de nauwe straten, gevaarlijke situaties. Vanaf 1 april 2010 wordt handhavend opgetreden tegen het gebruik van deze fietsen in stadsdeel Centrum.

Achtergrond

Op de bierfiets is plaats voor ongeveer vijftien inzittenden die de fiets aandrijven en wordt bier geschonken. Naar aanleiding van een tweetal incidenten is de discussie gestart of de bierfiets in stadsdeel Centrum gewenst is en of er maatregelen tegen de fiets moeten worden genomen. Daarom is de notitie `Omgaan met de bierfiets in stadsdeel Centrum' geschreven (zie onder) met daarin de regelgeving die van toepassing is op de bierfiets. Omdat bierfietsen over het algemeen breder zijn dan 1,50 meter, hebben deze een ontheffing op grond van de op de Wegenverkeerswet gebaseerde Regeling Voertuigen nodig. Deze ontheffing wordt niet meer toegekend.

Zie ook:

Notitie inzake het omgaan met de bierfiets

---