Woningcorporatie Ymere

Ymere en gemeente Amsterdam wekken Mata Hari tot leven

3-3-2011

Bedrijfsruimtes en woningen in voormalig gokpaleis in het hart van het Amsterdamse wallengebied.

Op woensdag 2 maart 2011 kreeg de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (1012-project) de eervolle taak om de levensgrote cijfers 1012 te onthullen bij het compleet gerenoveerde pand Mata Hari van woningcorporatie Ymere aan de Oudezijds Voorburgwal.

Deze handeling symboliseerde de officiële oplevering van de bedrijfsruimtes en woningen die Ymere voortaan verhuurt in dit voormalige gokpaleis in het hart van het Amsterdamse wallengebied.

Voorgeschiedenis
De gemeente Amsterdam startte in 2007 het Coalitieproject 1012. In overleg met de gemeente heeft Ymere in de periode 2007-2008 een actief aquisitiebeleid gevoerd op de Wallen, waarbij panden zijn verworven die onderdak boden aan ongewenste bedrijvigheid. De aankoop van 'Mata Hari', een monumentaal complex gelegen tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal bij de Korte Niezel, maakte hiervan deel uit.

In januari 2010 is Ymere gestart met de ingrijpende renovatie. Aan het begin van de 19e eeuw waren de gebouwen in gebruik als confectiefabriek van Determeyer. Berucht werd het pand eerst nadat gokpaleis Mata Hari hier begin jaren zeventig werd gevestigd, en er een decennialang kat-en-muisspel met de autoriteiten begon.

Frits van de Wereld, 'koning van de Wallen'
Zo werden de perikelen rond Mata Hari het verhaal van de Wallen in het algemeen en Simon Fred (Ome Frits) Adriaanse in het bijzonder, de man die het gokpaleis runde.

Adriaanse (1921-1992) is beter bekend onder zijn bijnaam Frits van de Wereld. Hij werd miljonair als bordeelhouder, gokbaas en pionier van de sigaretten- en hasjsmokkel. Zelfs in de boeken van Appie Baantjer figureert deze man als de "Koning van de Wallen", die in de tweede helft van de 20e eeuw veel respect genoot in de wereld van de Mokumse penoze.

Gokpaleis sinds 1973
Het gokpaleis Mata Hari duikt in 1973 voor het eerst op in politierapporten. In een poging de illegale gokactiviteiten te bestrijden, volgde de ene inval op de andere. Door handige juridische trucs en dekmantels wist Adriaanse vaak de dans te ontspringen.

Tot ver na de eeuwwisseling kon op warme zomeravonden door de geopende ramen van Mata Hari het geluid van dobbelstenen worden gehoord. In 2007 kocht Ymere het inmiddels leegstaande complex, in nauw overleg met de gemeente Amsterdam die in dat jaar het coalitieproject 1012 was begonnen.

Minder criminaliteit en schimmigheid
meer leefbaarheid en veiligheid
In het Coalitieproject 1012 werken gemeente Amsterdam en stadsdeel Centrum samen aan het terugdringen van de criminaliteit en aan de economische opwaardering van het postcodegebied 1012 rondom de burgwallen. Om dit oudste deel van de binnenstad leefbaar te houden en te verbeteren, pakken de coalitiepartners misstanden en ongewenste activiteiten aan.

De gemeente streeft naar een gevarieerder aanbod van vertier en bedrijvigheid in deze buurt. Minder criminaliteit en schimmigheid, meer leefbaarheid en veiligheid. Ymere draagt hieraan bij met de renovatie en herbestemming van rijksmonument Mata Hari.

Renovatie rijksmonument
In januari 2010 is de restauratie begonnen. In februari 2011 konden de steigers aan de gevels worden verwijderd. De gevels en de vloerbalken zijn intact gebleven, verder is het pand achter de gevels met fundering en al opnieuw opgebouwd.

Het rijksmonument is nu in ere hersteld. Mata Hari (Maleis voor oog van de dageraad c.q. de zon) komt weer tot leven. Veel details zijn behouden gebleven of respectvol gereconstrueerd, en luxe en modern comfort zijn eraan toegevoegd.

Gekocht voor de verhuur
De kantoorruimte is reeds verhuurd. Voor de horecaruimte en de appartementen hebben zich inmiddels de eerste serieuze kandidaten gemeld.

Alle vastgoed dat Ymere in de periode 2007-2008 heeft verworven in het wallengebied, is in principe gekocht om te verhuren. Zeker voor wat betreft de bedrijfsruimtes kan Ymere op deze manier invloed uitoefenen op de bedrijvigheid die erin wordt gevestigd. Ymere wil erop toezien dat deze bedrijvigheid bijdraagt aan de diversiteit van ondernemerschap en de leefbaarheid op de Wallen.

Waar nodig worden aangekochte panden opgeknapt of gerenoveerd. Gerenoveerde luxe appartementen op hoger gelegen etages kunnen in aanmerking komen voor verkoop, als de verkoop of verhuur van deze woningen niet veel verschil uitmaakt voor de leefbaarheid in de buurt.