Persbericht

Meeùs: Bedrijven onderschatten risico milieuschade

Zelfs schoonmaakmiddelen kunnen leiden tot grote milieuclaims

Nieuwegein, 4 maart 2011 - Recente milieu-incidenten tonen aan dat milieuschade enorme financiële gevolgen kan hebben. Bedrijven kunnen geconfronteerd worden met hoge kosten doordat zij aansprakelijk worden gesteld voor milieuschade, zelfs als er geen sprake is van schuld. Meeùs, één van de grootste tussenpersonen op het gebied van verzekeringen, merkt in de praktijk echter dat bedrijven zich dat niet altijd realiseren. Er wordt in veel gevallen onterecht gedacht dat milieuschade alleen een risico vormt voor chemische bedrijven of bedrijven die werken met schadelijke stoffen.

Het zijn echter zeker niet alleen stoffen als asbest, bestrijdingsmiddelen en andere gevaarlijke stoffen die in het geval van een calamiteit leiden tot milieuclaims. Zelfs schoonmaakmiddelen, brandstoffen en bijvoorbeeld vloeistoffen in machines, airco's e.d. kunnen een stevige milieuclaim tot gevolg hebben. Op zichzelf hebben dergelijke stoffen geen schadelijke uitwerking, maar als ze door bijvoorbeeld een brand met elkaar in aanraking komen kunnen de gevolgen en de daaruit voortvloeiende claims enorm zijn.

De overheid stelt steeds strengere eisen aan het voorkomen, herstellen en compenseren van milieuschade. De recente branden bij o.a. Chemie-Pack in Moerdijk, Polem in Lemmer en Diergaarde Chemical Storage in Amsterdam, tonen de kwetsbaarheid van bedrijven op dit gebied aan. Deze incidenten zijn slechts het topje van de ijsberg: veel milieuschadeclaims halen de pers niet. Bijvoorbeeld het garagebedrijf dat door een brand het wagenpark in rook zag op gaan. Met het bluswater kwam verontreiniging in de grond met een forse milieuclaim tot gevolg. Of het voorbeeld van een drukkerij die schoonmaakmiddelen op een verkeerde manier gebruikte met bodemverontreiniging en een milieuclaim tot gevolg.

Milieuschadeclaims liggen overal op de loer, kunnen fors in de papieren lopen en zo zelfs een potentieel gevaar vormen voor de bedrijfscontinuïteit. Meeùs adviseert bedrijven dan ook om hun verzekeringspakket te laten controleren op voldoende dekking in het geval van milieuschade en hier niet te licht over te denken. Dat een bedrijf nog nooit te kampen heeft gehad met milieuclaims, wil niet zeggen dat zij er dan voor altijd verschoond van zullen blijven.

"Milieuschade kan uit onverwachte hoek komen. Niet alleen bedrijven die met schadelijke stoffen werken, lopen gevaar," aldus Gertjan Aarts, regiodirecteur bij Meeùs. "Het is belangrijk dat bedrijven inventariseren welke risico's ze lopen en maatregelen nemen. Meeùs staat haar klanten ter zijde met passend advies en oplossingen zodat milieuschade een onderkend en beheersbaar risico wordt."