Ingezonden persbericht


Ondanks stijging aantal vrouwelijke topmanagers in het mkb Vrouwen breken maar niet door in Nederlandse bedrijfstop

Alphen aan den Rijn, 4 maart 2011

Ondanks het hoogst gemeten percentage vrouwen (16%) in senior managementposities in het mkb sinds vijftien jaar blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde en Europese gemiddelde (allebei 20%). Dit blijkt uit het International Business Report (IBR) 2011 van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Vrouwen lijken dus nog steeds niet echt door te breken in de Nederlandse bedrijfstop. Genoeg voer voor discussie op 8 maart, tijdens de Internationale Vrouwendag.

Na een aanvankelijke daling van 1 procentpunt in 2010 naar 14% past het nieuwe cijfer in 2011 in de opwaartse trend. Ter vergelijking: in 2007 stond de teller op 13% en in 2004 op 9%. Opvallend is wel het dat het percentage vrouwen in topposities in Nederland afgelopen jaar 2 procentpunten steeg, terwijl het cijfer wereldwijd met 4 procentpunten daalde. De Nederlandse vrouwen staan vooral aan de top bij personeelszaken (HR), marketing en financiën. Een rol als CEO, partner of salesdirecteur is zeldzamer. De cijfers van onze buurlanden omtrent vrouwenparticipatie zijn aanzienlijk wisselvalliger. Waar België in 2009 nog onder het niveau van Nederland zat (12%), hebben de zuiderburen inmiddels 19% vrouwen in de top. In Duitsland daarentegen daalde dit cijfer van 17% naar 11%. Frankrijk steeg stabiel door met 3 procentpunten naar 21%. Overigens, Nederland zit met 16% op het niveau van 's wereld grootste economie, de Verenigde Staten (15%).

'Conservatief' Oost-Europa stuk vooruitstrevender

Vergeleken met Oost-Europa blijft het Westen, behalve Scandinavië (gemiddeld 24%), ver achter als het gaat om emancipatie in de bedrijfstop. In landen als Polen (31%) en Rusland (36%) heeft zo'n één op de drie mkb-bedrijven een vrouwelijke senior manager. In Georgië is dat zelfs twee op vijf (40%). De door het Westen als vrij conservatief beschouwde samenlevingen zijn op dit terrein een stuk vooruitstrevender. Zo is eerder aangetoond dat het percentage vrouwelijke hoogleraren en exacte wetenschappers in deze landen ook aanzienlijk hoger ligt. In Azië zijn de scherpste contrasten te vinden: Thailand is het meest 'vrouwvriendelijk': 45% van de hoge leidinggevenden in het mkb is vrouw. En 30% van hen bekleedt ook nog eens de hoogste positie: CEO. De landen India (9%), de Verenigde Arabische Emiraten (8%) en Japan (8%) bungelen onderaan de ranglijst.

Sterk stijgend percentage vrouwelijke starters

Frank Ponsioen, business leader mkb bij Grant Thornton: "Vergeleken met grotere bedrijven doet het mkb het relatief niet eens zo slecht. Als het gaat om de top van de honderd grootste bedrijven in Nederland kom je bijvoorbeeld niet verder dan 9% vrouwen. Uit andere recente onderzoeken blijkt inmiddels dat werkende moeders steeds vaker hun werkweek van vóór het ouderschap handhaven. Dat moet zich gaan vertalen in de 'doorstroming naar boven'. En het ontbreekt het vrouwen bepaald niet aan ondernemerschap. Een interessante ontwikkeling is bijvoorbeeld het sterk stijgende percentage vrouwen onder startende ondernemers. Dat is inmiddels ruim één op drie. En 42% van deze vrouwelijke starters is hoogopgeleid. Daar gaan we in de toekomst waarschijnlijk nog heel wat van horen."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht