Ingezonden persbericht


Amsterdam, 2 maart 2011
2011/013/MP

Verband tussen biologische klok en epilepsie, aanvallen treden niet toevallig op

Er bestaat een relatie tussen de biologische klok en epilepsie. Uit onderzoek van Wytske Hofstra blijkt dat verschillende typen epileptische aanvallen niet toevallig optreden. Hofstra en collega's ontdekten dat aanvallen in een bepaald 24-uurs ritme over de dag voorkomen. Kennis over de interactie tussen het 24-uurs ritme en epilepsie biedt patiënten de kans om aanvallen beter onder controle te krijgen. Wytske Hofstra promoveert 4 maart 2011 aan VU medisch centrum.

De biologische klok bestaat uit een klompje cellen diep in de hersenen. Deze cellen zorgen voor een 24-uurs ritme in veel lichaamsprocessen. Zo regelt deze klok wanneer je moe wordt of honger krijgt. Ook zorgt deze klok voor een 24-uurs ritme in bijvoorbeeld je bloeddruk en lichaamstemperatuur. Hofstra en collega's tonen in het onderzoek meerdere verbanden aan tussen de biologische klok en epilepsie. Uit het onderzoek blijkt dat er een bepaald 24-uurs ritme zit in het krijgen van epileptische aanvallen. Ook lijkt er een relatie te bestaan tussen wanneer op de dag aanvallen optreden en het zijn van een ochtend- of avondmens (de fase waarin de biologische klok zit). Bovendien toont het onderzoek aan dat epilepsiepatiënten de tijden waarop ze medicatie innemen, aanpassen aan of ze een ochtend- of avondmens zijn. Ten slotte ontdekte Hofstra dat het hebben van epilepsie invloed heeft op hoe iemand zijn dag indeelt wat betreft activiteiten, wakker zijn, slapen enzovoort.

Epilepsie is een veelvoorkomende neurologische aandoening, die zich uit in de vorm van aanvallen. In Nederland wordt het aantal epilepsiepatiënten geschat op 121.000. Bijna een derde van de patiënten met epilepsie houdt aanvallen ondanks adequate behandeling met medicijnen. Kennis over de interactie tussen de biologische klok en epilepsie biedt de kans om aanvallen beter onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door het tijdstip van medicatie-inname aan te passen aan de ritmiek in aanvallen of aan iemands biologische klok. Daarnaast helpen de resultaten uit Hofstra's onderzoek wetenschappers en medici beter te bepalen wanneer onderzoek naar aanvallen het beste kan plaatsvinden.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Poortvliet (020 444 34 44). Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (

Ingezonden persbericht