Artsen zonder Grenzen

Zuid-Sudan: tienduizenden gevlucht na gevechten Abyei

04-03-2011

Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden uit de regio rond de stad Abyei in Zuid-Sudan. Tienduizenden zijn daar op de vlucht geslagen nadat afgelopen zondag 27 februari 20 kilometer ten noorden van de stad gevechten uitbraken. Door het gebied loopt de betwiste grens tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Ziekenhuis

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de stad Agok, 40 kilometer ten zuiden van Abiyei, nam woensdag 21 gewonden op. Alle patiënten hadden schotwonden. Drie van hen hadden een operatie nodig. Ze zijn nu allemaal gestabiliseerd. Het team in Abyei heeft medicijnen en apparatuur aan het overheidsziekenhuis in Abyei gedoneerd, als steun voor de opvang van de gewonden.

Gewonden

Artsen zonder Grenzen maakt zich in het bijzonder zorgen over de gewonden ten noorden van Abyei die medische zorg nodig hebben. Een aantal van hen is geëvacueerd naar het ziekenhuis in Muglad. We proberen via contacten met de autoriteiten nu toegang te krijgen tot deze gewonden.

Zorg

`Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke en neutrale medische hulporganisatie. We benadrukken dat we alle gewonden op een volstrekt onpartijdige wijze zorg willen bieden', zegt Operationeel Directeur Bruno Jochum.

Verkenningen

Hoewel vandaag relatief kalm verliep, rapporteert ons team dat de situatie in de stad en de regio Abyei gespannen blijft. Mobiele teams voeren verkenningen uit in de regio om te kunnen voorzien in de medische noden van de mensen die voor het geweld gevlucht zijn. In Agok zelf staan teams klaar om meer gewonden op te vangen als de gevechten doorgaan.

Meer weten over onze projecten in Zuid-Sudan
Zie het origineel